Antalet skilsmässor i Sverige sjunker – kanske beroende på den svåra bostadsmarknaden. Hem & Hyra har undersökt möjligheterna för en nyseparerad kvinnlig undersköterska med barn.
Utgångspunkten är en undersköterska, som är landets vanligaste jobb, med en lön på 29 000 kronor, som letar efter en hyrestrea i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping och som har två barn.
Hem & Hyra skriver: ”Vi kontrollerade köerna varje dag. Totalt annonserades det ut 552 treor i de fem städerna under perioden. Och bilden är tydlig: Vi är oftast helt chanslösa.”
Detta beroende på de långa kötiderna som krävs för att få en hyreslägenhet. Till nyproduktion är köerna kortare – ”men de höga hyrorna och de tuffa inkomstkraven, på ibland över en halv miljon kronor i årsinkomst, stänger ute många.”
– Bostadsmarknaden sätter gränser för hur man kan leva. Bostadsproblematiken har varit tätt förknippad med de som har det allra sämst, men vi har flyttat fram gränserna för vilka som nu drabbas. Det handlar om både låg- och medelinkomsttagare. Men det handlar inte bara om ojämlikhet utan även ojämställdhet. Eftersom det ofta är kvinnor med lägre inkomst som inte tänkt på att ställa sig i bostadskön, säger bostadsforskaren Martin Grander till Hem & Hyra.