Med nuvarande teknik kan byggutsläppen halveras – ändå görs det inte. Vi bygger visserligen mer klimatsmart än tidigare, sett till energianvändning per kvadratmeter. Men totalytan ökar desto mer. Nya gränsvärden räcker inte, det behövs starkare incitament för att vi ska bo och arbeta på mindre yta, skriver sex miljö- och stadsbyggnadsforskare – bland andra Johan Rockström – på DN Debatt.
De sex som skrivit under artikeln är Göran Finnveden, professor i miljövetenskap och teknik, Mattias Höjer, professor i miljövetenskap och teknik, Ann Legeby, professor vid Arkitekturskolan, Tove Malmqvist, docent i miljövetenskap och teknik, Johan Rockström, professor i miljövetenska och Erik Stenberg, universitetslektor vid Arkitekturskolan, KTH.
De skriver att gränsvärden på kvadratmeter inte räcker.
”Samhället behöver också fokusera på hur många kvadratmeter som byggs. Detta är tydligt redan genom att se på de senaste årens globala utveckling.
Visserligen har energianvändningen per kvadratmeter minskat. Men den totala bebyggelseytan har ökat så snabbt att energianvändningen ändå ökat. Samhället behöver därför en strategi där vi kan effektivisera användningen av den byggda ytan så att nybyggnationen kan minska.”
De är bland annat inne på mer delning, att använda ytor mer effektivt och att konvertera kontor till bostäder.