Från byggstopp till byggstart, men hur?

 

KRÖNIKA | Stora näringslivsinvesteringar i Sverige spelar en viktig roll för hela landets utveckling men bostadssituationen utmanar. Nyproduktionen och rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet måste öka för att möta behoven. Sveriges Allmännytta belyser det i en ny rapport men understryker att de inte kan göra allt, skriver Christina Heikel.

De omfattande företagsinvesteringar som nu görs i Sverige är viktiga för hela landet och inte bara för de regioner där de landat. Som många redan konstaterat, utmanar bostäderna dessa investeringar både nu och framåt. Företagen behöver kunna kompetensförsörja och samhällsfunktioner behöver byggas ut.

Rörligheten i det redan byggda beståndet är helt grundläggande

Mycket fokus är på nyproduktionen och att den kan takta med befolkningsutvecklingen. Samtidigt måste vi ha i tanken allt det som redan byggts. Rörligheten i det redan byggda beståndet är helt grundläggande. Låsningarna på bostadsmarknaden påverkar i allra högsta grad nyproduktionen.

I delar av landet har vi byggt för mycket och i andra för lite. SCB har reviderat befolkningsprognosen och målar dessutom upp en befolkningspyramid i förändring. Fallande bostadsinvesteringar är framför allt ett problem för etablerings- och expansionskommuner samt storstäder. I SCB:s beräkningar för de kommande fem åren är Göteborg den stad i Sverige som förväntas växa allra mest. Göteborg är någon mening som Stockholm och Skellefteå på samma gång. I Mariestad tittar man på Skellefteås resa, med industriinvesteringar samtidigt som Kriminalvården och Försvarsmakten i Skaraborg utökar.

Sveriges Allmännytta presenterade i Almedalen en nytänkande rapport med idéer för att få i gång bostadsbyggandet; Från byggstopp till byggstart – är regionala testbäddar lösningen? Den är mycket läsvärd. Rapporten lyfter fram allmännyttans betydelse för att utveckla kommuner och svensk konkurrenskraft. Den belyser också att kommuner behöver fullgöra sitt bostadsförsörjningsansvar och samarbeta med även privata aktörer för att fullfölja sitt sociala ansvar och möta näringslivets behov.

Tillgängliga hyresrätter fyller en allt viktigare funktion för kompetensförsörjningen

Synen på hyresrätten behöver förändras. Det är en bredd av socioekonomiska grupper som bor eller vill bo i hyresrätt. På tillväxtorter är det en stor inflyttning från andra kommuner men också andra länder. Många vill bo i hyresrätt innan de bestämmer sig för var de vill bo, eller helt enkelt bo med de fördelar som hyresrätten för med sig. Många vill bo i småhus eller äga sin lägenhet men tillgängliga hyresrätter fyller en allt viktigare funktion för kompetensförsörjningen.

För att öka incitamenten att ta risk och bygga under rådande ”byggstopp” föreslås regionala testbäddar med exempelvis slopad moms för det som byggs under en viss tid. Utöver generellt minskade byggkostnader och ökad produktivitet inom sektorn.

En regional testbädd att blicka tillbaka på är Göteborgs Bostad 2021, där aktörer gick samman för att med gemensamt mål och effektiviserade planprocesser bygga efter behov, över konjunkturcykler. Det tar inte bort att vi har nationella strukturella problem och ett alltför konjunkturkänsligt byggande men visar att en kommun som tar politiskt ansvar för sin bostadsförsörjning och ser kraften i att samverka med näringslivet, kan överbrygga en del av utmaningarna.

Det råder inga tvivel om att regeringen ser de ineffektiviteter som finns men möjligtvis underskattar de hur snabbt de behöver lösas för att ta vara på Sveriges tillväxtpotential

Vid Sveriges Allmännyttas rapportsläpp i Almedalen samlades företrädare från regering och opposition, akademi samt norra och västra Sverige. Det råder inga tvivel om att regeringen ser de ineffektiviteter som finns men möjligtvis underskattar de hur snabbt de behöver lösas för att ta vara på Sveriges tillväxtpotential.

Det finns en samsyn mellan regering och opposition att bostadsförsörjningsansvaret måste förtydligas. Nationella mål kan behöva sättas och kommunerna, med sina detaljplanemonopol och markverkyg, behöver svara upp med handlingsplaner på hur dessa mål ska nås.

Vi ser att det behövs, när tillväxtkommuner utan ansvarsutkrävande kan hålla tillbaka byggbar mark i attraktiva områden där kalkylen för att bygga kan gå ihop. Allmännyttan är ett viktigt verktyg i bostadsförsörjningen men när en kommun redan äger mer än en fjärdedel av bostäderna samtidigt som befolkningen växer mer än någon annanstans i landet, vore det klokt att använda mark- och planeringsresurser mer offensivt och effektivt, att släppa fram även privata aktörer som kan bygga och dessutom låta dem ta ett större ansvar genom byggaktörsdrivna planprocesser.

Christina Heikel
Stadsutvecklingsansvarig, Västsvenska Handelskammaren

 

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Bra text och bort med byggmomsen och hoppas regeringen förstår att det är bråttom. Samarbetet mellan kommunalråd, näringsliv, tjänstemän, och privata aktörer måste förbättras (fungerar säkert i vissa kommuner) Inte ett ni och vi. Handlingstiden måste förenklas och effektiviseras. Länsstyrelsen och Miljöbalken bör ses över. Idag stoppar de i vissa fall utvecklingen på lösa grunder. Det är för lätt att överklaga som enskild privatperson eller företag ett väl genomarbetat bygglov och handhavandet av det tar alldeles för lång tid.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.