Från glädjerus på valnatten till en växande oro för vilket EU vi kommer få

 

KRÖNIKA | Emma Hult, tidigare riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet reflekterar över EU-valresultatet, som var väldigt olika i Norden jämfört med många andra länder i Europa. Vad innebär det för hållbarhetssatsningarna? ”Jag trodde nog aldrig att jag skulle säga att jag hoppas att en tysk kristdemokrat får förnyat mandat som ordförande för EU-kommissionen, men det är precis vad jag hoppas på.”

Det blev inte mycket sömn efter ett för mig lite oväntat bra resultat för Miljöpartiet i EU-valet. Valvakan var fantastisk, flashback till maj 2014 när vi badade i fontänen på Mariatorget fyllde mitt inre med värme. Jag skrek så högt när vallokalsundersökningen presenterades så att det låter som om jag varit på Sweden Rock, rösten är borta. Vi dansade in på småtimmarna och såhär några dagar efter känner jag mig extra nöjd över beslutet att jag inte följde med till Sergels torg för ett dopp.

Så även om glädjen för fina resultat i Sverige och Danmark så växer oron inom mig

Miljöpartiet ökar och blir tredje största parti i Sverige. I Danmark blir vårt gröna systerparti störst och i Lettland, Kroatien, Slovenien och Rumänien tar de gröna partierna för första gången ett mandat. Det är glädjande, samtidigt som den Gröna gruppen i Europaparlamentet backar med 21 mandat till 53 ledamöter. Så även om glädjen för fina resultat i Sverige och Danmark så växer oron inom mig. För hållbarhetsfrågorna, för demokratin och för de mänskliga rättigheterna som jag menar att EU finns till för att stärka. Just nu är det högern och de högerextrema partierna som har vind i seglen.

Jag jobbar sedan några månader tillbaka som programledare för ett av fem svenska innovationsprogram inom den statliga satsningen Impact Innovation. Programmet jag leder heter ShiftSweden och jobbar för att ställa om bygg- och transportsektorn så att vi skapar hållbara, attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla.

Här finns det en tydlig koppling till EU-initiativet New European Bauhaus. Initiativet ska koppla samman den europeiska gröna given med vårt dagliga liv och våra bostadsområden. Initiativet uppmanar alla européer att tillsammans föreställa sig att bygga en hållbar och inkluderande framtid som är vacker för såväl våra ögon och sinnen som själar.

Det handlar om att utnyttja våra gröna och digitala utmaningar för att förändra våra liv till det bättre

New European Bauhaus är en kreativ och tvärvetenskaplig rörelse, precis som den rörelse som vi vill skapa inom ShiftSweden och som vi kallar Movement. Det ska vara en bro mellan vetenskap och teknik, näringsliv och offentlig sektor, konst och kultur. Det handlar om att utnyttja våra gröna och digitala utmaningar för att förändra våra liv till det bättre. Och det är en inbjudan att ta itu med komplexa samhällsproblem tillsammans genom samskapande.

I november skrev jag en krönika här på Bostadspolitik.se om att Sverige behöver en bostadspolitik, inte en byggpolitik. Jag står fast vid det och den krönikan handlade i huvudsak om den sociala hållbarhetsdimensionen. Att vi måste bort från byggtakt och siffror på färdigställda bostäder till att lösa hemlöshetsproblematiken i vårt land. Att det finns andra värden och andra värderingar som behöver få styra.

Det finns så mycket som behöver göras och jag känner att det svenska näringslivet verkligen också vill mer

Krönikan hade lika väl kunnat handla om att Sverige behöver en ny bostadspolitik, inte en byggpolitik och att fokus var ekologisk hållbarhet. Bygg- och anläggningssektorn i Sverige står för 25 procent av våra utsläpp och i EU står fastighetssektorn för närmare 35 procent. Att politiken behöver fokusera på vad som händer mellan våra hus, i våra bostadsområden, på torg, gator och alla de andra platser där människor rör sig, möts och passerar förbi. Inom innovationsprogrammet ShiftSweden tar vi avstamp i just platsen, platser där människor bor, jobbar, verkar, lever och utövar. Platser som vi vill ställa om till att vara hållbara, attraktiva och tillgängliga.

Det finns så mycket som behöver göras och jag känner att det svenska näringslivet verkligen också vill mer. Därför tycker jag att New European Bauhaus är ett fantastiskt initiativ. Det är en rörelse som ska underlätta och styra omställningen av våra samhällen utifrån tre oskiljaktiga värden:

# Hållbarhet, från klimatmål till cirkularitet, nollföroreningar och biologisk mångfald.

# Estetik, kvalitet i upplevelsen och stil bortom funktionalitet.

# Inkludering, från att värdesätta mångfald till att säkra tillgänglighet och överkomliga priser

Det Ursula von der Leyen har gjort med EU:s gröna giv, Green deal och att sen koppla ihop det med initiativet New European Bauhaus är fantastiskt, och grönt!

Visst låter det fantastiskt? Men vad händer med New European Bauhaus nu? Jag trodde nog aldrig att jag skulle säga att jag hoppas att en tysk kristdemokrat får förnyat mandat som ordförande för EU-kommissionen, men det är precis vad jag hoppas på. Det Ursula von der Leyen har gjort med EU:s gröna giv, Green deal och att sen koppla ihop det med initiativet New European Bauhaus är fantastiskt, och grönt! På hemmaplan är läget dystert och Sverige är inte längre ett föredöme för andra. Ska vi klara uppsatta miljö- och klimatmål, speciellt inom bygg så står mitt hopp till en ledare som Ursula.

Emma Hult
Tidigare riksdagsledamot, ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, nu verksamhetsledare på IQ Samhällsbyggnad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.