Uppsalas omröstning – båda sidor ser sig som segrare

I samband med EU-valet i söndags genomfördes också en folkomröstning om bostadsutvecklingen i Uppsala. 43 procent röstade för förslaget att bygga fler bostäder i mindre orter runt Uppsala. Lika många röstade blankt och 14 procent röstade nej.

I SVT:s reportage utropar både nej-sidan, i form av Moderaternas Therez Almerfors en seger eftersom nej-rösterna, tillsammans med de blanka rösterna utgör en majoritet. Även Utvecklingspartiet Demokraternas Stefan Hanna menar att resultatet var en seger eftersom så många som 43 procent röstade ja.

Socialdemokraternas Erik Pelling, ordförande i kommunstyrelsen konstaterar att det var en rådgivande folkomröstning och att man ”tar med sig resultatet i arbetet med en ny översiktsplan”.

Frågan som Uppsalaborna hade att ta ställning till löd: ”Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?”

Läs mycket mer om bakgrunden till fokomröstningen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.