Bostadskris i norr

 

Inom kort lämnar utredaren Peter Larsson sitt slutbetänkande. Fastighetstidningen har gjort ett stort reportage om bostadskrisen i de växande industristäderna i norr.

I vintras kom de tre första förslagen från regeringens utredare Peter Larsson om statliga stöd för bostadsbyggande, om Norrlandsfonden, statliga kreditgarantier och statliga hyresgarantier. Just nu pågår beredning i regeringskansliet och det råder även osäkerhet kring hur garantier fungerar med EU:s statsstödsregler, skriver Fastighetstidningen.

Senast den 15 juni ska Peter Larsson lämna sitt slutbetänkande – vilka förslag han kommer med vill han inte avslöja nu.

Däremot konstaterar han att det finns en viss tveksamhet mot satsningar i norr.

– När man lägger en batterifabrik i Göteborg är det ingen som ifrågasätter det, men bara för att det är Norrland så blir det plötsligt problematiskt. Tyvärr råder en sörländsk skepsis med förutfattade meningar, där några skeptiker får allt för mycket mediautrymme, säger Peter Larsson.

Fastighetstidningen har även intervjuat ledande politiker i Boden och Skellefteå om situationen och om behovet av att staten tar ansvar.

– Man måste förstå att det inte kan vara Bodens egna ansvar att landa ett enormt stålverk, det kan inte vara Luleås egna ansvar att bygga en hamn för tio miljarder och Skellefteås ansvar att stå för elektrifieringen av Sverige – det är inte rimligt, säger Bodens KSO Claes Nordmark (S).

Läs hela reportaget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.