SEB:s boprisindikator stiger för sjunde månaden i rad – upp till 52

SEB:s boprisindikator ökar med fyra enheter i juni, från plus 48 till plus 52. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 43 och plus 58 enheter. 

Precis som i Hemnets köparbarometer är det positiva tongångar i SEB:s boprisindikator.  Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 62 procent, vilket är en ökning med 3 enheter från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar samtidigt med 1 enhet till 10 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på 18 procent, samma nivå som föregående månad. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Den ligger i denna mätning på plus 52, vilket är en ökning med 4 enheter från förra månaden.

– Hushållens boprisförväntningar har nu stigit sju månader i rad och en övervägande majoritet av svenskarna tror nu på stigande bostadspriser. Historiskt har liknande uppgångar i snitt avtagit efter sju månader. Dock talar fler räntesänkningar, stigande köpkraft och en ökad aktivitet på bostadsmarknaden för en fortsatt uppåtgående riktning. Vilken av dessa som till slut väger tyngst blir något att följa med spänning i kommande mätningar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Boprisindikatorn fortsätter i alla regioner utom en
Boprisindikatorn stiger i samtliga regioner förutom i Norrland. I Svealand utom Stockholm stiger indikatorn med 8 enheter från plus 44 till plus 52. I Stockholm stiger indikatorn med 6 enheter från plus 52 till plus 58 medan den i Västra Götaland ökar med 5 enheter från plus 53 till plus 58. I Skåne och Östra Götaland stiger indikatorn med 2 respektive 1 enhet från plus 46 till plus 48 respektive plus 47. I Norrland sjunker indikatorn med 1 enhet från plus 44 till plus 43.

Hushållen tror att styrräntan kommer ligga på 3,41 procent om ett år
På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,41 procent. Det är en minskning med 0,36 procentenheter från föregående månad.

– Efter förra månadens räntebesked ser vi nu att hushållen tydligt justerar ner sina ränteförväntningar. Men trots Riksbankens signaler om ytterligare två sänkningar till hösten så vågar hushållen inte fullt ut räkna hem dem. Om samtliga sänkningar blir verklighet kan det mot slutet av året totalt innebära sänkta räntekostnader med nästan 2 000 kronor i månaden för den med ett bolån på 3 miljoner kronor, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn – Utveckling senaste 12 månaderna:

Jul-23 Aug-23 Sep-23 Okt-23 Nov-23 Dec-23 Jan-24 Feb-24 Mar-24 Apr-24 Maj-24 Jun-24
14 15 6 4 0 4 19 25 32 39 48 52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.