Hemnet: Rekordfå tror på fallande priser

 

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer i juni uppgav endast 11 procent att de tror på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Det är en tangering av den tidigare lägstanivån sedan barometern startade 2017. Enda gången andelen har varit lika låg var i mars 2021.

Av de tillfrågade köparna var det i juni 48 procent som uppgav att de tror på stigande bostads­priser. Det är två procentenheter högre än i maj månads mätning. Sammantaget innebär det ett nettotal i prisförväntan (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +37 procentenheter. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med maj månad och det innebär sjunde månaden i rad med stigande prisförväntan.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
– Att vi nu fått den första räntesänkningen bekräftat har stärkt utvecklingen på bostads­marknaden och både priser och aktiviteten på marknaden steg tydligt i maj. Att historiskt få bostads­köpare tror på prisfall är ett tydligt tecken på den starka bostads­marknaden vi sett under våren. Mot bakgrund av den långa tuffa period vi haft på bostads­marknaden och de orosmoln som fortsatt finns kring bland annat ränteutvecklingen är det anmärkningsvärt att det är så få som tror på nya perioder av prisnedgångar framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.