Det avgörande problemet är inte räntenivåerna. Det är risken att hyresutvecklingen inte kommer att räcka för att täcka framtida kostnader, skriver Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen i en krönika på Fastighetstidningen.
Tomas Ernhagen skriver om den heta marknaden för hyresrätter för några år sedan. Minus- och nollräntorna drev investerare mot hyresrätter vilket fick värdena att stiga. Men den underliggande förvaltningsaffären såg samtidigt inte så bra ut. Så när räntorna började stiga och förvaltningskostnaderna skenade försvann affären, då hyrorna inte steg i den takt som hade behövts.
Att räntorna nu börjar sjunka kommer därmed inte att sätta fart på nyproduktionen.
Ernhagen skriver:
”Många bolag pekar ut den höga risken i det svenska hyressättningssystemet som den stora boven. Hyresgästföreningens agerande under de senaste åren har visat att risken är stor och högst påtaglig. För att sätta spaden i marken, måste den risken bakas in i nyproduktionshyran. Därmed landar hyrorna på nivåer som begränsar antalet hushåll som kan betala dem.”
Det avgörande problemet är därmed inte räntan
”Det är risken att hyresutvecklingen inte kommer att räcka för att täcka framtida kostnader som är det stora problemet. Ska den minskas krävs reformer. Med minskad risk kan hyrorna i nyproducerade fastigheter sättas på nivåer som gör det möjligt för fler hushåll att efterfråga lägenheterna. Då kommer det att byggas mer.”