Allt fler signaler indikerar att byggmarknaden har nått botten och att en gradvis återhämtning är att vänta, dock ser den ut att bli mer utdragen än vad som tidigare estimerats. Dessutom är aktiviteten i byggbranschen tillbaka på 2014 års nivå, så när marknaden väl vänder upp är det från mycket låga nivåer, konstaterar Beijer Byggmaterial i sin nya branschrapport.
Enligt Beijer Byggmaterials senaste Branschrapport är det konsumenter och de mindre entreprenörerna som lyfter marknaden, medan de större byggföretagen har en tuffare situation. Nybyggnationen av bostäder har minskat med 70 procent från 2021 till 2023, vilket har lett till ett stort antal konkurser av byggföretag. Statliga stimulanser för att få igång bostadsproduktionen har introducerats i flera europeiska länder, men i Sverige har insatserna främst riktats mot att temporärt öka det redan etablerade rotavdraget. Få stimulanser har riktats mot nybyggnation.
Trots att det fortfarande är en tuff marknadssituation har det skett förbättringar på ett antal områden de senaste tre månaderna som gör att Beijer tror på en ljusning.
– Inflationen fortsätter neråt och vi kan vänta oss fler räntesänkningar under året, det är viktiga signaler till marknaden. Från 1 juli höjs dessutom rotavdraget, vilket är positivt, men det krävs också initiativ för att få igång nybyggnationen. Sverige har ett stort underskott av bostäder och det krävs stabilitet och bättre ekonomiska förutsättningar för att fler ska våga starta upp framskjutna byggprojekt, säger inköpsdirektör Peter Sjöström, Beijer Byggmaterial.
Tillgänglighet och prisutveckling
Både prisutveckling och tillgänglighet kommer att vara relativt stabila över sommaren och in i början av hösten. Det baseras på en kombination av nationella makrofaktorer samt den fortsatt svaga globala konjunkturen som håller fast prisnivåerna, både gällande råmaterial och färdigvaror. Som alltid finns det undantag och ett av dem är träbaserade skivor och trävaror generellt där det finns en stigande global efterfråga och därmed också stigande priser.
– De potentiella riskerna vi ser framåt är framför allt kopplade till att produktions- och logistikkapacitet reducerats kraftigt i konjunkturnedgången och att det sannolikt kommer uppstå brister när marknaden vänder. Vi analyserar noggrant var riskerna är som störst och vidtar åtgärder för att eliminera eller reducera dessa effekter, säger inköpsdirektör Peter Sjöström.
Läs branschrapporten här.