Veckans Aktuellt v23: Systemet håller på att braka ihop – märklig reaktion om förköpslagen

 

VECKANS AKTUELLT | Bra genomgång av Jagvillhabostad.nu inför EU-valet. Mycket intressant projekt i Hyllie där kommunen, Klarabo och Obos  arbetar gemensamt för att skapa nya bostäder. Det kan mycket väl bli så att trepartsmodellen brakar ihop och regeringen får hela hyresförhandlingssystemet i knät, menar vår expertkommentator Lennart Weiss om att Fastighetsägarna rekordtidigt påkallar hyresförhandlingar. Han är också kritisk till Fastighetsägarnas starka reaktion på förslaget om förköpslag – det finns viktiga syften bakom förslagen. Programledare: Anna Bellman.

Förhandlingarna om nästa års hyror brukar dra igång strax efter sommaren – men redan nu har Fastighetsägarna påkallat hyresförhandlingar om 2025 års hyror på en rad olika platser i Väst- och Sydsverige. Hyresgästföreningen uttrycker kritik, deras förhandlingschef Carl-Johan Bergström beskriver för Fastighetssverige att det här är ”ett slags låtsasförhandling” och ”ansvarslöst”.
– Vi som lyssnade på Bopolpodden med Hyresmarknadskommitténs oberoende ordförande Claes Stråth höjde på ögonbrynen när han sa att skiljemännens uppgift inte är att tolka systemet utan att komma fram till ett resultat. Han var tydlig med att parterna behöver ta ansvar, säger Lennart Weiss i podden.

– Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna menar att den andra parten inte tar ansvar. Just nu är de ense om en förhandlingsmodell men de är inte överens om hur man ska arbeta med den.

– Jag blir mer och mer undrande över om trepartsmodellen kommer att hålla. I praktiken gör Hyresgästföreningen en tidig uppgörelse som sedan blir ett märke, fast det inte är så man ska jobba. Det håller på att braka ihop, Fastighetsägarna är fed up på Hyresgästföreningen, de är fed up på Carl-Johan Bergström som politiserar och inte arbetar för att få trepartsmodellen att fungera. Det kan vara så att Fastighetsägarna agerar så här för att accelerera processen – fungerar det inte så frånträder man och sparkar över bollen till regeringen.

Fastighetsägarna släppte också en rapport där de beskriver att kostnaderna har ökat med minst 15 procent. De skriver att det inte är ett yrkande, ”men en utgångspunkt” när de nu ska förhandla.

– Hyreshöjningen nästa år måste i alla fall bli högre än i år. Fastighetsägarna måste få kostnadstäckning.

Goda syften bakom förslag som beskrivs som ”ett dråpslag”
I fredags presenterades utredningen om en ny förköpslag. Fastighetsägarna beskriver förslagen som ”ett dråpslag” mot fastighetssektorn.
– Jag blir förvånad över att de tar till så starka ord. Varför har utredningen tillkommit? Jo, syftet är att motverka hot mot den nationella säkerheten. Dels militära intressen, som att personer närstående Ryssland köper fastigheter runt svenska baser, och dels mot det faktum att gängkriminella tvättar pengar genom att köpa reala tillgångar. Den borgerliga regeringen har inte stoppat utredningarna och det beror på de här syftena.

Allt som underlättar för effektiv kapitalförvaltning är bra
I fredags kom också utredningen Förbättrade ränteavdragsregler för företag och förenklingarna som föreslås här menar Fastighetsägarna kan leda till ett ökat bostadsbyggande.
– Utredningen kommer med utmärkta förslag som förenklar för företagen. Det kommer inte leda till många nya bostäder men allt som underlättar för en effektiv kapitalförvaltning är steg i rätt riktning.

Klimatrot kan vara ett bra komplement
Den socialdemokratiska tankesmedjan Katalys, som leds av Daniel Suhonen, föreslår i en rapport att man ska ersätta det nuvarande rotavdraget med ett klimat-rotavdrag. Bara sådant som får klimateffekt ska man få avdrag för och de vill även bredda målgrupperna. Den här reformen riktas till privatpersoner men också allmännytta, bostadsrättsföreningar och småföretag, menar Katalys.
– Jag tycker inte att klimatrot ska ersätta det nuvarande rotavdraget men det kan vara ett komplement. Rotavdraget har minskat svartarbetet väsentligt och bör inte tas bort.
– En bra sak i Katalys förslag är att man föreslår att man kräver kollektivavtal för att få utföra rot. Jag tycker att man ska ta det ett steg längre och kräva att arbetet utförs av egen personal så att man inte kan använda underentreprenörer, det är ett effektivt sätt att motverka fusk och kriminalitet.

Väldigt spännande projekt med bra samarbete
Tekniska nämnden i Malmö har klubbat ett unikt projekt som Obos och Klarabo håller på med i Hyllie, med hyresrätter och bostadsrätter i samma projekt. Malmö stad har sänkt tomträttsavgälden och även gått med på att sänka p-normen från 0,5 till 0.15 parkeringsplatser per lägenhet. I gengäld ska hyrorna i hyresrättsdelen ska hållas låga och tio procent av lägenheterna ska gå till bostadssocial verksamhet. Bostadsrätterna säljs till marknadspris och  bland annat erbjuds Obos koncept Deläga.
– Ett väldigt intressant projekt. Att blanda boendeformer leder till en naturlig integration mellan olika kategorier boenden. Det är en bra social profil i hyresrättsdelen, kommunen förstår sin roll och Obos Deläga-koncept möjliggör för yngre att komma in på den ägda marknaden. Det är ett intressant exempel på att olika intressen hjälps åt och jag hoppas att det leder till efterföljd.

Tummen upp för Jagvillhabostad.nu:s rapport
Det är ju val till Europaparlamentet på söndag. Jagvillhabostad.nu har inför valet tagit fram en rapport om vad de olika partierna egentligen vill med bostadspolitiken.
– Det är ett bra initiativ, de gör en saklig genomgång och undviker eget tyckande. Tummen upp!
– Innehållsmässigt noterar jag att Moderaterna faller in i oron för hushållens skuldsättning som Riksbanken och Finansinspektionen står för. De upprepar ståndpunkter som jag tror kan bli problematiska när John Hasslers och Peter Englujnds utredning om makrotillsynen kommer till hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.