Almedalen: Hur ska bostadsbyggandet kunna komma igång igen?

 

ALMEDALEN | En del tyder på att bostadsbyggandet har bottnat – men på oerhört låga nivåer. Hur ska det kunna stiga igen? Vad kan branschen göra? Vilka politiska åtgärder behöver tas till – det här är några av huvudfrågorna i Almedalen.

Tillsammans med sju aktörer – Besqab, Coreco, HSB, Fastighetsägarna, Magnolia Bostad, Wallenstam och SBAB – gör vi på Bostadspolitik.se en storsatsning på Almedalen. Tillsammans med Bostadspolitik.se:s ägarkvartett Veidekke, Obos, Heimstaden och SBB-sfären utgör vi en bred palett av aktörer inom bostads- och samhällsutveckling.

Vi håller till på Clarion Hotel Wisby på tisdagen och torsdagen – du ser hela vårt program här.

På torsdagen är vi i Paviljongen – ingång 50 meter söder om hotellentrén – från 9 till 22.

Förmiddagen ägnas till stor del åt hur byggandet ska komma igång. Vi har två olika punkter om detta, en om det ägda och en om det hyrda boendet.

Båda punkterna inleds med en dragning om marknadsläget, signerad Evidens Ted Lindqvist.

Sedan diskuteras det hela av flera olika paneler.

Det ägda boendet diskuteras först av en regional panel, bestående av Clara Lindblom, bostadsborgarråd (V) Stockholm, Malin Svensson, vd, Obos Kärnhem och Magnus Andersson, vd, Besqab.

Därefter tar en nationell panel vid: Mikael Sjölund, vd, Coreco, Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB, David Josefsson, bostadspolitisk talesperson, Moderaterna och Nancy Mattsson, ordförande, Bygg i tid och projektutvecklingschef, JM.

Seminariet leds av Anna Bellman som har Bostadspolitik.se:s och Veidekkes Lennart Weiss som expertkommentator.

Därefter går vi över till det hyrda boendet.

Efter Lindqvists dragning diskuteras läget och framtiden av en panel bestående av Johan Tengelin, vd, Magnolia Bostad, Viktor Mandel, vd, Hemvist Förvaltning, Tomas Ernhagen, chefsekonom, Fastighetsägarna, Mikael Eskilandersson, bostadspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna och Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna.

Seminariet leds av Anna Bellman som här har Bostadspolitik.se:s och Heimstadens Kent Persson som expertkommentator.

Vi ses väl på Clarion Hotel Wisby under Almedalsveckan? Alla seminarier är kostnadsfria – vi ser dock helst att du föranmäler dig till vår kvällsaktivitet Super Thursday, det gör du här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mitt förslag är att de som arbetar med bostadsbyggande halverar sina löner.
    Byggnads, elektrikerförbundet och transport borde organisera de flesta av dessa. Och dom är ju stora och diktatoriska nog för att genomföra det.

    Då faller priset för nyproduktion rejält och då kommer bostadsköpare att föredra nyproduktion framför successionsmarknaden. Vilket på sikt leder till lägre priser även i successionsmarknaden.

    Och detta leder också till att bostadsskulderna minskar, iom att hushållen betalar mindre för bostäderna.

    Dvs det finns många mycket önskade fördelar med denna lösning. Och då får man väl förutsätta att facket inte sätter sig på tvären.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.