LEDARE | Jo, vi påverkas i väldigt hög grad av besluten som tas i Europaparlamentet.
Det gäller inte minst bostads- och samhällsbyggnadssektorn.
Att gå och rösta på söndag är framför allt ett sätt att ta ansvar för vår frihet och vår demokrati – värden som vi inte längre kan ta för självklara.
På söndag är det val. Igen kanske en del tycker. Denna gång är det Europaparlamentet vi ska rösta till. Ett parlament som verkar i det dolda för de flesta svenskar. Trots det påverkar parlamentet oss i allra högsta grad. I ett stort antal frågor och områden så ska faktiskt Europaparlamentet ses som vårt andra parlament. För i mycket av vår lagstiftning tas de första besluten i just Europaparlamentet för att i nästa steg implementeras av riksdagen. Så bara det är skäl nog att rösta på söndag.
Politikens roll är att lösa samhällsproblem och se till att våra samhällen imorgon är lite bättre än vad de var igår
Bostadspolitiken lyser såklart med sin frånvaro i denna valrörelse också. Bostadsfrågorna blir aldrig en bärande del av valrörelser. Kanske är det bra. Ytterst innebär det att vi till delar slipper den hårda retoriken i valdebatterna som ibland kan kännas orimligt hård. I valrörelserna ska givetvis skiljelinjerna tydliggöras. Men det är även intressant att som väljare få ta del av gemensamma ståndpunkter. Extra viktigt är ju det i frågor som löper över mandatperioder och maktskiften. Politikens roll är att lösa samhällsproblem och se till att våra samhällen imorgon är lite bättre än vad de var igår. Ibland uppnås det bäst genom samarbeten emellan länder och över partigränser.
I vissa frågor borde EU avstå från att styra medan i andra borde kanske ett större gemensamt ansvar kunna tas
Samhällsbyggnadsfrågorna är i hög utsträckning lokala och nationella snarare än europeiska. Men med det sagt är det mycket som EU beslutar om som rör dessa frågor. I vissa frågor borde EU avstå från att styra medan i andra borde kanske ett större gemensamt ansvar kunna tas. Givetvis svåra gränslinjer och skiljelinjerna går kanske oftare emellan länderna än emellan partigrupperna.
Men EU borde såklart underlätta för klimatomställningen och den gröna omställningen. Frågor som i allra högsta grad rör vår sektor. Dessvärre är agerandet från EU gällande just klimatomställningen för fastigheter besvärande. Säkert vill man bara väl från EU, men risken är uppenbar att det hela blir kostnadsdrivande och att investeringar görs i onödan i fastigheter som redan håller en bra energistandard. Svenska fastigheter håller generellt en mycket god standard i dessa frågor. Risken är uppenbar att EU:s beslut för området kommer leda till stora och kostsamma investeringar som fastighetsägare inte kan räkna hem i vare sig minskade energikostnader eller höjda hyror för kunderna. Det är faktiskt så att det är andra länder som har större behov av energiförbättrande åtgärder. Att tvinga svenska fastighetsägare till kostnadsdrivande åtgärder skapar inte mer än marginellt ett bättre och mer hållbart klimat. Här borde EU backa och göra om och den svenska linjen borde drivas än hårdare.
Vi borde se till att skapa långsiktiga möjligheter för att Sverige och EU att bli världsledande i den gröna omställningen
Den gröna omställningen som vi ser ta rejäl fart i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Konkurrensen gällande den gröna omställningen kommer snarare handla om Europa mot USA och Asien än en konkurrens inom Europa. Här borde EU kraftsamla bättre och mer. Här borde den europeiska konkurrenskraften stärkas, inte splittras. Så utmaningarna för den gröna omställningen borde fånga ett europeiskt intresse och med det sagt europeiska lösningar. Det som sker på ett flertal ställen runt om i Sverige är Europas möjlighet att kunna konkurrera med Asien och USA. Den möjligheten borde EU ta; vi borde se till att skapa långsiktiga möjligheter för att Sverige och EU att bli världsledande i den gröna omställningen.
I Ukraina strider man för att få behålla sin demokrati och sin frihet
I en demokrati har vi rättigheter och skyldigheter. Det är en rättighet att gå och rösta. Men det är även en rättighet att få avstå. Att tvinga medborgarna att gå och rösta är givetvis inte en väg framåt som jag förespråkar. Däremot tycker jag det är en skyldighet att rösta i en demokrati. Det är kanske det effektivaste sättet trots allt att vara med och påverka den politiska inriktningen för såväl Sverige som Europa. Men det är framför allt ett sätt att manifestera sitt stöd för demokratin. Att rösta är helt enkelt ett sätt att upprätthålla vår demokrati. I dessa tider är det värt att reflektera över hur vi kan ta ansvar för upprätthållandet av vår demokrati och frihet. I Ukraina strider man för att få behålla sin demokrati och sin frihet. I dess förlängning är det även vår demokrati och frihet som står på spel. Förlorar Ukraina kriget mot Ryssland lever vi i en ännu mer osäker värld. Under årtionden har vi tagit freden, friheten och demokratin för självklar. Det är långt ifrån säkert att dessa värden består om vi inte försvarar dem. Att gå och rösta på söndag är ett sätt att försvara vår frihet och demokrati. Ta det ansvaret på söndag.
Kent Persson
Vd för Bopol AB som driver Bostadspolitik.se
Samhällspolitisk chef, Heimstaden