På fredagen presenterades utredningen om en ny förköpslag. Fastighetsägarna är mycket kritiska.
Den tidigare förköpslagen avskaffades 2010, men den aktuella utredningen om att årerinföra förköpslagen tillsattes av den tidigare S-regeringen. Direktiven arbetades om 2023, men när förslagen nu presenterades är det ”som att vara tillbaka på ruta 1”, beskriver Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström situationen i Fastighetstidningen.
Hon menar att problemet nu är kombinationen av en ny statlig förköpslag, en kommunal förköpsrätt och en hyresförvärvslag som skapar en sammanlagd ny tung regelbörda.
– Utredarens förslag om en kommunal och en statlig förköpsrätt är ett ingrepp i äganderätten, avtalsfriheten och näringsfriheten. Redan idag kan kommunen eller staten köpa fastigheter på den öppna marknaden eller genom tvångsförvärv såsom expropriation. Dessutom skulle förslagen leda till en betydande arbetsbelastning för kommuner, länsstyrelsen och domstolar som behöver avsätta resurser att handlägga och bedöma alla anmälningar på ett rättssäkert sätt, säger Marie Öhrström till Fastighetstidningen.
– Går regeringen vidare med detta förslag till två nya förköpslagar och med förslaget att återinföra en hyresförvärvslag skulle det vara ett dråpslag mot en redan mycket hårt pressad bygg- och bostadsmarknad. Det behövs incitament, inte mer reglering och ekonomisk och rättlig osäkerhet för att komma i gång med bostadsbyggandet. De tre lagförslagen riskerar leda till färre samhällsviktiga investeringar i utvecklingen av våra städer och områden, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, till Fastighetstidningen.
Läs hela artikeln här och utredningen här.