SBAB: Skakig prisuppgång – villapriserna steg mindre än normalt

 

Bostadspriserna steg med 0,4 procent i maj i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit fem månader i rad och med sammanlagt 5,9 procent sedan årsskiftet. Prisuppgången senaste månaden får dock betraktas som lite skakig, menar SBAB i SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för maj.

Priserna på villor steg betydligt mindre än vad som är normalt för årstiden. Totalt steg villapriserna med 0,4 procent i maj. Som mest steg de i Storgöteborg (3,6 procent), och i mellersta- och norra Sverige föll priserna tillbaka.

Bostadspriserna steg med 0,4 procent i maj i Sverige som helhet. Det var femte månaden i rad med stigande priser. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknande trenden en uppgång på 0,2 procent.

Det är en lägre beräknad trendökning än föregående månad. Sedan toppnoteringarna våren 2022 (innan Riksbanken började höja räntan), har priserna fallit totalt med drygt 9 procent – villapriserna betydligt mer än lägenhetspriserna.

– Bostadspriserna har nu visserligen stigit fem månader i rad och med sammanlagt nästan sex procent sedan årsskiftet. Den trendmässiga prisuppgången – alltså när man justerar för hur mycket bostadspriserna brukar öka i maj – indikerar dock en betydligt lägre prisuppgång än i april. I tre av sex regioner föll lägenhetspriserna och i två regioner även villapriserna. Man kan kanske mot denna bakgrund sammanfatta prisuppgången i maj som lite skakig, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Bokslutet för bostadspriserna ska göras först när året är slut. Nu väntar två sommarmånader där det brukar vara stiltje på bostadsmarknaden och, augusti undantaget, normalt fallande bostadspriser under hösten. Med beaktande av det kan knappast vårens prisuppgång på bostäder betraktas som ett glädjeskutt, säger Robert Boije.

Svagt stigande lägenhetspriser

Lägenhetspriserna steg med 0,5 procent i maj. Mest steg lägenhetspriserna i mellersta Sverige (1,8 %). I Stormalmö, norra- och södra Sverige föll lägenhetspriserna något. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar trenden svagt stigande lägenhetspriser med 0,6 procent i maj för Sverige som helhet.

– Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna nu stigit med åtta procent. Även den beräknade trenden uppvisar en uppgång, om än svagare än den som beräknades i april. Även om bolåneräntorna troligen kommer att sjunka framöver när nu Riksbanken väntas sänka styrräntan, kommer många bostadsrättsföreningar att behöva höja sina månadsavgifter när tidigare bundna lån till mycket låg ränta löper ut. Det bör verka återhållande för lägenhetspriserna i stort, säger Robert Boije.

Villapriserna steg mindre än de brukar göra i maj

Villapriserna steg med 0,4 procent i maj. Som mest steg de i Storgöteborg (3,6 %). I Mellersta- och Norra Sverige föll priserna tillbaka. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden stillastående priser. Villapriserna steg alltså mindre än normalt vid denna tidpunkt på året.

– Maj var en varm och solig månad, men inte på villamarknaden. Priserna på villor steg betydligt mindre än vad som är normalt för årstiden, säger Robert Boije.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.