Veckans Aktuellt v22: Stadsmissionens hus får efterföljare – om kommunerna vill

 

VECKANS AKTUELLT | Viktig rapport från SBAB – myndigheterna har haft fel och kreditrestriktionerna bör lättas. Helt oacceptabelt beteende av statliga Allmänna Barnhuset. Som man frågar får man svar – förvånande att någon säger sig vara för marknadshyror när Hyresgästföreningen frågar som de gör, menar vår expertkommentator Viktor Mandel, som även hyllar Stadsmissionens nya projekt i Farsta, är tveksam till efterfrågan på trygghetsboenden och delar med sig av det mest intressanta från vårt event Bopol Live Finansiering. Programledare: Anna Bellman.

SBAB kom med en rapport, med budskapet att hushållens bolån generellt inte utgör en så stor risk som Finansinspektionen och Riksbanken ofta menar.
– En viktig rapport som SBAB har tagit fram. Argumentationen känner vi igen, bland annat från Lars EO Svensson. Belåningen kan utgöra en risk för enskilda hushåll, men innebär inte en makrorisk. Och det är en stor skillnad gentemot vad Riksbanken och Finansinspektionen har kommunicerat till alldeles nyligen; att hushållens bolån utgör den största risken för den finansiella stabiliteten. Det finns högt belånade hushåll men bara sex procent är belånade till 85 procent, och det är fullt rimligt att unga hushåll är belånade när de tar första steget in på den ägda marknaden, säger Viktor Mandel i podden.
– Jag tycker att den här rapporten ger stöd för lättade kreditresriktioner. Dagens restriktioner utgör ett stort hinder för unga från att ta sig in på den ägda marknaden.

Som man frågar får man svar
Hyresgästföreningen har gjort en undersökning som visar att en överväldigande majoritet av det svenska folket är emot marknadshyror. Men: Frågan de har ställt är: ”Bör marknadshyror införas? Dvs ett system där hyresvärden ensidigt får bestämma hyran?”
– Jag blir inte förvånad över att de får det resultatet när de ställer frågan på det sättet – det finns nog ingen som vill ha ett system där hyresvärden ensidigt sätter hyran. Om de hade ställt frågan om det är rimligt att du kommer överens med en hyresvärd om villkoren för ditt boende så hade det blivit helt andra svar.

Helt oaccetabelt beteende
Hem & Hyra har avslöjat en stor skandal inom Allmänna Barnhuset. Det är en statlig stiftelse som ska hjälpa utsatta barn, men nu visar det sig att man har skapat en gräddfil till attraktiva hyreslägenheter i centrala Stockholm för närstående till anställda och styrelse. Stiftelsens ledning vill inte svara på några frågor.
– Så här ska statliga stiftelser inte hålla på. Det finns en del organisationer och bolag som genom åren fått kritik för hur man förmedlar lägenheter – om man äger ett hus privat borde man kunna göra så här men med en statlig stiftelse måste man givetvis vara försiktig med det.

Tveksam till efterfrågan
Fredrik von Platen, fd generaldirektör för Boverket och numera sakkunnig i bostadsfrågor hos SPF Seniorerna skriver i ett debattinlägg på Bostadspolitik.se att 65-plussarna kan bidra till att det ska lossna på bostadsmarknaden. ”Byggs det ett seniorhus med 30 lägenheter, då blir det mer än 20 villor eller radhus till salu på marknaden”.
– Jag vet inte, jag är generellt ingen vän av kategoribostäder. Fredrik von Platen menar att man bör flytta till den här typen av boende innan man är 75 och jag är tveksam till om den synen delas av så många. Vi har byggt några sådana här hur och snittåldern bland dem som flyttar dit ligger närmare 85. Min bild är att många trivs i sin villa och dessutom har de vant sig vid att ha ett billigt boende. Att flytta till ett nybyggt boende blir dyrare. Däremot har han en poäng i att det borde bli lättare för äldre med låga inkomster men med tillgångar att få bolån.

Dags för inflytt hos Stadsmissionen
Nu i juni flyttar hyresgästerna in i Stockholms stadsmissions omtalade pilotprojekt i Farsta, där hyrorna är lägre än vanliga hyror och där man har valt ut hyresgäster efter behov och inte efter kötid. Dagens Nyheter skriver på ledarplats om projektet och det här sättet att arbeta – under rubriken ”Staten bör inspireras av stadsmissionen”.
– Det är intressant att konstatera att ”det går om man vill” – och om kommunen vill. Frågan är hur kommunerna vill allokera mark och ofta vill kommunerna se projekt med andra kvaliteter i nyproduktionen.
– Jag är glad över att Stadsmissionen har valt att ta det här greppet. De använder ett intressant grepp med ganska differentierade hyror och de har byggt ett väldigt fint hus i ett fint område.
– Jag tror absolut att det finns förutsättningar för att vi får se fler sådana här hus även om det kommer inte att bli en stor grej. Det finns ändå kapital för den här typen av investering.

Mycket lyckat event om finansieringsproblematiken
Och i onsdags hade vi på Bostadspolitik.se vårt event Bopol Live Finansiering.
– Det var ett mycket lyckat event med många angelägna frågor. Det är uppenbart att vi har ett system för bostadsproduktion som inte är robust, som bygger på en uppåtgående marknad. När marknaden är svagare fungerar det inte.
– En intressant diskussion var den om internationella kapitalmarknaders påverkan på den svenska bostadsproduktionen. Hedgefonderna bestämde sig för att den svenska fastighetsmarknaden var svag. Samtidigt förstärktes svagheten av svenska myndighetschefer som varnade för att de såg stora risker – effekten blev att svenska banker drog ner sin exponering mot fastighetssektorn och därmed föll byggnationen. De här förstärkningseffekterna bör man vara medveten om nästa gång det blir problem. Hur ingjuter vi istället trygghet i marknaden när det skakar?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.