DEBATT | Fastighetsägare och byggherrar är frustrerade över regelverk och funktionskrav som försvårar för återbruk. En breddning av en bortglömd portalparagraf i plan- och bygglagen kan leda till en lösning, skriver Fastighetsägarnas Rikard Silverfur.
Sverige står inför en enorm utmaning inom bygg- och fastighetssektorn. Det är en bransch där regler och mål ofta krockar, vilket skapar förvirring och ineffektivitet. Boverket identifierade redan 2011 över 100 olika regulatoriska mål kopplade till fysisk samhällsplanering, och antalet har bara ökat sedan dess. Trots detta har regelverket inte utvecklats i samma takt som dessa mål, vilket skapar en komplex och konfliktfylld situation.
Det är lätt att förstå varför fastighetsägare och byggherrar känner sig frustrerade. När de försöker använda återbrukade material stöter de ofta på tekniska funktionskrav som brandklassning och bärförmåga, samt regelverk som kräver nycertifierade byggprodukter, vilket försvårar återanvändning av material och hindrar uppfyllandet av klimatmål och cirkulär ekonomi. Länsstyrelserna har svårt att översätta nationella mål till regional nivå, och bygglovhandläggarna brottas med avvägningar i enskilda bygglovsärenden. Resultatet är ett system som är svårtolkat och ineffektivt.
Lösningen finns i bortglömd portalparagraf
Plan- och bygglagens (PBL) portalparagraf 2 kap. 3 § punkt 3 har potentialen att vara ett kraftfullt verktyg för att främja hållbarhet och som kan hjälpa oss att hantera dessa målkonflikter. Den nuvarande formuleringen lyder: ”en långsiktigt god hushållning med mark, vatten, energi och råvaror samt goda miljöförhållanden i övrigt.”
Genom att prioritera hållbarhetsmål som klimatneutralitet och cirkulär ekonomi kan vi skapa ett mer flexibelt och hållbart regelverk. Detta skulle inte bara underlätta för bygglovhandläggare och byggherrar att använda återbrukat material, utan också bidra mer effektivt till våra övergripande hållbarhetsmål.
Problemet är att denna portalparagraf för närvarande endast gäller planläggning. För att på riktigt kunna främja hållbarhet och resurseffektivitet behöver denna paragraf breddas till att också omfatta byggande.
Fastighetsägarna har upprepade gånger efterlyst regelförändringar i plan- och bygglagen samt Boverkets byggregler. Dessa förändringar skulle främja funktionsändring av befintliga byggnader och användandet av återbrukat material. Vid ombyggnation och ändrad användning behöver regelverket möjliggöra en effektivare användning av det befintliga beståndet för att undvika kostsamma planprocesser, rivning samt ökad materialanvändning.
Prioritera resurshushållning
Resurshushållning måste prioriteras upp i plan- och bygglagen. I dagsläget specificeras hushållning av energi, vatten och minimering av avfall i lagstiftningen, men hushållning av råvaror och material saknas. Detta måste ändras om vi ska kunna minska bygg- och fastighetssektorns klimatpåverkan.
Boverkets instruktion och regleringsbrev bör kompletteras. Boverket bör uppdras att aktivt verka för regelförbättringar och styrmedel för en effektivare användning av det befintliga beståndet. Detta skulle innebära att Boverket får ett tydligare mandat att arbeta för att skapa ett regelverk som främjar hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Det är hög tid att vi tar itu med målkonflikterna i vårt regelverk. Genom att låta PBL:s portalparagraf genomsyra planering, byggande och förvaltning kan vi skapa en mer resurseffektiv och hållbar bygg- och fastighetssektor.
Rikard Silverfur
Chef Utveckling & Hållbarhet
Fastighetsägarna Sverige
Rätt talat Rikard.
Portalfundamenten glöms ofta bort när man är inne och plottrar och ändrar i alla gnetiga paragrafer. Stämmer detta med fundamentet?