Bostadsfrågan väntar på ett övergripande finansiellt svar

 

LEDARE | Finansieringen är bostadsförsörjningens avgörande fråga.
Klämda mellan kreditrestriktioner, finansiellt pressade hushåll och fastighetsaktörer ökar trycket på politiken att leverera trovärdiga svar.
Hittills har de inte gjort det.

När Bopol Live i morgon, onsdag den 29 maj, åter slår upp portarna är det med bostadsförsörjningens helt avgörande fråga i fokus: Finansieringen. Hur ser finansieringsvillkoren ut här och nu, vad händer på bank- och obligationsmarknaderna, vart är räntorna på väg, hur farlig är hushållens skuldsättning, vad kan vi lära av andra länder och vem ska egentligen ta risk och därmed finansiera morgondagens bostadsbyggande?

Frågorna kommer att besvaras av några av bostadsdebattens verkliga tungviktare som Sven-Olof Johansson, Annika Winsth, Ted Lindqvist, Alexandra Stråberg, Robert Boije, Louis Landeman, statssekreterare Johan Davidson, med flera.

Vilka svar som kommer att ges återstår att se. En sak är dock klar. Klämda mellan kreditrestriktioner, finansiellt pressade hushåll och fastighetsaktörer ökar trycket på politiken att leverera trovärdiga svar. Hittills har våra folkvalda klarat sig hyggligt med varjehanda politiska halmstrån; från vänster med investeringsstöd, från höger i form av regelförenklingar och ökat utbud av mark. Besked som kanske duger i riksdagens kammare. Som ute i verkligheten dock ”båtar föga”.

Eftersom man är fixerade vid nyutlåningen till yngre hushåll, vars belåningsgrader av självklara skäl är högre än för genomsnittet av stocken, anar man risk och oråd varje gång ett par nyexade akademiker önskar ett lån till sin framtida familjebostad

Och igår kom dessutom Finansinspektionen med sin stabilitetsrapport. Sin vana trogen varnar man för ”ökad riskaptit” och underliggande faror kopplad till all sorts utlåning för bostads- och fastighetsändamål, trots att man samtidigt konstaterar att kreditförlusterna är försumbara i banksektorn – pandemi, krig och annat elände till trots. Retoriken följer samma logik som när myndigheten i mars sa nej till regeringens timida propå om en höjning av bolånetaket. Eftersom man är fixerade vid nyutlåningen till yngre hushåll, vars belåningsgrader av självklara skäl är högre än för genomsnittet av stocken, anar man risk och oråd varje gång ett par nyexade akademiker önskar ett lån till sin framtida familjebostad.

Visst finns risker för enskilda hushåll. Men kan dessa vara så många att de utgår en risk för den finansiella stabiliteten? Överhuvudtaget inte

Som SBAB:s Robert Boije övertygande visar i bankens färska insiktsrapport korresponderar dock varken Riksbankens eller Finansinspektionens oro med den faktiska verkligheten. Visst finns risker för enskilda hushåll. Men kan dessa vara så många att de utgår en risk för den finansiella stabiliteten? Överhuvudtaget inte. Som SBAB visar är hushållens skulder på total nivå synnerligen väl under kontroll. Med det sagt finns det hushåll med ansträngd likviditet, något som endast visar att det behövs en ny debatt om bostadsfinansieringens villkor och hur stödet för svaga grupper ska utformas.

Krediter är nämligen i sig inget problem utan uttryck för optimism och framtidstro i ett samhälle som utvecklas. I det sammanhanget utgör bostadsbyggandet en grundbult, för unga hushåll som utbildat sig och vill skaffa sig ett jobb, för de företag som investerar i teknologi och för människor som behöver någonstans att bo.

På de frågor som dessa utmaningar ställer har tyvärr dagens politiker få svar. I morgon kommer dock saken upp till debatt – på Bopol Live Finansiering.

Lennart Weiss
Chefredaktör, Bostadspolitik.se
Kommersiell direktör, Veidekke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.