FI: Bättre utsikter – men många fastighetsbolag behöver minska sina skulder

 

Läget är bättre i dag än för ett halvår sedan, men det är viktigt att högt belånade fastighetsbolag fortsätter minska sin skuldsättning, skriver Finansinspektionen i sin nya stabilitetsrapport.

Utsikterna för den finansiella stabiliteten har förbättrats något och osäkerheten har minskat. Samtidigt befinner vi oss i en lågkonjunktur. Högre kostnader för både räntebetalningar och andra varor och tjänster sätter fortsatt press på hushåll och företag. Det försämrade säkerhetsläget ställer också ökade krav på den operationella motståndskraften i den finansiella sektorn, skriver Finansinspektionen i årets första stabilitetsrapport.

– Vi går i rätt riktning och osäkerheten har minskat. Men läget är fortsatt tufft för många hushåll och företag. Det är för tidigt att blåsa faran över även om positiva tecken finns, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

Trots att många hushåll har fått betydligt mindre marginaler de senaste åren bedömer FI att de allra flesta klarar sina lånebetalningar.

Situationen för fastighetsföretagen har blivit bättre, men många behöver fortsätta minska sina skulder.

Ett antal kommersiella fastighetsföretag har börjat minska sina skulder och tillgången till finansiering har förbättrats. Men trots att läget i fastighetssektorn är bättre idag än för ett halvår sedan har många fastighetsföretag alltför stora skulder, menar FI.
Därför är det viktigt att högt belånade företag inte lutar sig tillbaka utan fortsätter att minska sin skuldsättning.

Läs hela rapporten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.