Så vill EU-kandidaterna jobba för branschens omställning

 

Sweden Green Building Council har inför EU-valet frågat huvudkandidaterna för riksdagspartierna hur de vill att EU ska säkerställa att bygg- och fastighetsbranschen har goda förutsättningar att lyckas i miljö- och klimatomställningen.

Kandidaternas svar:

Heléne Fritzon, Socialdemokraterna: I ett europeiskt perspektiv är det viktigt med tydliga och transparanta regler. Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) är en del av EU:s klimatpaket. Direktivet är en viktig del i att öka renoveringstakten i Europa, sänka elpriserna och göra kontinenten oberoende av rysk gas. Nationellt är det viktigt med ett stöd till energieffektiviseringen och därför är det oansvarigt av den nuvarande högerregeringen som avskaffat energieffektiviseringsstödet till flerbostadshus. Vi socialdemokrater anser att behovet av ett riktat stöd för energieffektiviseringar är minst lika aktuellt som tidigare.

Tomas Tobé, Moderaterna: Genom att verka för regelförenklingar. Precis som andra branscher lider bygg- och fastighetsbranschen av att djungeln av EU-regleringar växer. Det vill vi ändra på genom att kräva att för varje regel som införs måste två tas bort.

Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet: Jag och Miljöpartiet kommer jobba för att EU ska driva på miljö- och klimatomställningen av bygg- och fastighetsbranschen, genom att sätta en tydlig politisk riktning med till exempel krav på energieffektivisering särskilt av nya byggnader men även genom välbehövda renoveringar av existerande byggnader. Regler kring offentlig upphandling måste utformas så att det gynnar de mest miljö- och klimatvänliga byggnadssätten och stater kan ta större initiala kostnader för nyare tekniker och miljövänligare material. Solpaneler på nya byggnader måste bli en norm. Miljöpartiet vill också att EU fortsatt riktar stöd till renoveringar, inte minst till renoveringar för bostäder för mer utsatta hushåll, och jag vill fortsätta mitt arbete för att bekämpa den energifattigdom vi har i Europa. Det gör vi allra bäst med just stöd till renoveringar. Miljöpartiet har också nationell politik för starkt finansiellt stöd till renovering för energieffektivisering.

Alice Teodorescu Måwe, Kristdemokraterna: Genom att låta skogen få vara med och bidra med sina produkter, fasa ut betong som är fossilberoende, ha ett klokt fortsatt energieffektviseringsarbete och bygga ett fossilfritt elsystem med hög andel planerbar och leveranssäker el.

Emma Weisner, Centerpartiet: Vi behöver rulla ut regelförenklingar på bred front, fortsätta liberalisera den inre marknaden och se till att antagna beslut med bäring på den gröna omställningen inte rivs upp även om majoriteter skiftar i Europaparlamentsvalet. Om byggreglerna i EU blev mer lika varandra så skulle också bra tekniska lösningar lättare kunna spridas till andra EU-länder.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet: EU bör ligga i främsta ledet i klimatomställningen och Sverige bör vara världsledande i grön teknik. Det måste inom EU bli lättare för länder att ge statsstöd till den gröna omställningen så vi kan öka takten i klimatomställningen och för att kunna konkurrera med länder som USA och Kina. Vi anser att Sverigepriser på el bör införas, så att priset sätts utifrån den el som produceras i Sverige och efterfrågas på de den svenska marknaden. När det gäller tågtrafiken anser vi att EU:s marknadspolitik måste överges och att svenska staten bör ta tillbaka kontrollen för att få en tågtrafik som går att lita på. Vänsterpartiet har på nationell nivå föreslagit investeringsstöd för att renovera och energieffektivisera flerbostadshus samt att reformer behöver tas fram för att öka andelen återbrukat byggmaterial. Vi vill även se riktade satsningar för ökat byggande i trä och andra biobaserade produkter.

Karin Karlsbro, Liberalerna: Ska EU nå klimatmålen och bli kvitt med beroendet av fossil energi från andra länder krävs det att alla sektorer bidrar till att minska utsläppen. På EU-nivå är renovering av byggnader för att minska energiåtgången en viktig och effektiv åtgärd för att minska klimatutsläppen och reducera gasberoendet eftersom byggnaders energianvändning står för mer än en tredjedel av EU:s koldioxidutsläpp. Lagstiftningen som kommer från EU måste vara flexibel för medlemsstaternas olikheter för att göra omställningen så kostnadseffektiv som möjlig och branschen behöver tydliga långsiktiga regler att förhålla sig till.

Enligt SGBC har Sverigedemokraterna inte inkommit med svar.

SGBC har också ställt tre andra frågor till kandidaterna. Läs hela genomgången här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.