Nu har vi chansen att diskutera finansieringsfrågorna på riktigt

 

LEDARE | Vi är snart igenom halva mandatperioden utan en enda åtgärd som på allvar kan få fart på bostadsbyggandet.
Ska en verklig förändring ske måste finansieringsfrågorna upp på bordet.
Förhoppningsvis får både branschen och politiken ny inspiration och nya insikter på vårt seminarium Bopol Live Finansiering i nästa vecka.

På onsdag i nästa vecka (29 maj) är det dags för vår nya satsning Bopol Live Finansiering. Eventet är fullmatat med intressanta ämnen kopplade till omvärldsläge, ekonomi och finansieringsfrågor. Vår förhoppning är att vi ska få en bra diskussion om var branschen står och vägar framåt för att få igång bostadsbyggandet.

För några veckor sedan kom äntligen beskedet om den första räntesänkningen på åtta år. Det var verkligen välkommet, men det löser knappast de bakomliggande problemen som lamslår branschen just nu.

Om regeringen bara vill så är det bara att trycka på knappen

Jag skulle önska att fler vågade tala klarspråk kring det faktum att det behövs en robust finansiering och lönsamhet för att få till ett långsiktigt och hållbart bostadsbyggande som tål upp- och nedgångar i konjunkturen. Många förespråkar stimulanser och stöd av olika slag och jag tror definitivt att det går att hitta ändamålsenliga sätt att stötta produktionen. Jag tror dock mer på att stärka människors möjlighet att kunna efterfråga bostäder med egen köpkraft, vilket kan stimuleras med hjälp av startlån för förstagångsköpare. Ett förslag som är färdigutrett. Om regeringen bara vill så är det bara att trycka på knappen. Inflationstalen har nu gått ner – vad väntar de på?

Tyvärr är det inte särskilt troligt att så kommer att ske

Som jag varit inne på flera gånger tidigare måste riskfördelningen mellan stat, kommuner, bransch, banker och hushåll komma högst upp på agendan. Anledningen till det är enkel: Kalkylerna på nyproduktion går inte ihop. Och även om fler räntesänkningar är att vänta under året så finns det en förväntan om att branschen ska kunna ta igen allt när marknaden väl vänder. Tyvärr är det inte särskilt troligt att så kommer att ske, snarare lär branschen behöva anpassa sig till en ny räntemiljö och andra villkor för att klara av finansieringen av bostadsbyggandet. Självklart måste vi även försöka förutspå marknadstrender, förhålla oss till bostadspolitiken, EU:s taxonomi och mycket annat.

Ska en verklig förändring ske måste finansieringsfrågorna upp på bordet

Det är inte många månader kvar tills regeringen ska presentera kommande årsbudget. Vad står på önskelistorna som har samlats in under mandatperioden? Förmodligen är listan längre än vad som kan åstadkommas de närmaste tio åren. Samtidigt tvingas jag konstatera att vi snart är igenom halva mandatperioden utan en enda åtgärd som på allvar kan få fart på bostadsbyggandet. Ska en verklig förändring ske måste finansieringsfrågorna upp på bordet.

Här är alla aktörer är svaret skyldiga – låt oss ta tag i finansieringsfrågorna på riktigt!

Jag vill inte springa händelserna i förväg, jag ser fram emot eventet nästa vecka och vår nya satsning i Almedalen, men nu är det viktigt med verkligt resultat. Inte bara snack om vad som borde göras. En hel bransch går på knäna, människors livsdrömmar går i kras och arbetsgivare kan inte rekrytera eftersom det inte finns bostäder att erbjuda. Här är alla aktörer är svaret skyldiga – låt oss ta tag i finansieringsfrågorna på riktigt!

Lina Brantemark
Redaktionsmedlem, Bostadspolitik.se
Affärsutvecklingschef, Obos Kärnhem och Obos Nya Hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.