Veckans Aktuellt v20: EU kan göra mycket mot arbetslivskriminaliteten

 

VECKANS AKTUELLT | EU kan göra mycket nytta kring samordning i arbetslivskriminalitetsfrågorna – men det krävs att politikerna förstår sambanden, menar vår expertkommentator Lennart Weiss som också avslöjar vem han tänker kryssa i EU-valet om tre veckor. Han kommenterar också byggstatistiken från SCB, Byggfaktas siffror om nyproduktionen, Hyresgästföreningens rapport om Storbritannien – och han håller med Unizon om att de svagaste drabbas alltför hårt när kommunernas ekonomier försämras; det kan vara dags för staten att ta ansvar. Programledare: Anna Bellman.

SCB:s byggstatistik visade att hela 68 920 bostäder färdigställdes i Sverige under 2023. Det är den högsta siffran sedan före kraschen i början av 90-talet. Tittar man bara på lägenheter i flerfamiljshus så får vi gå tillbaka till slutet av miljonprogrammet på 70-talet för att hitta högre byggsiffror.
– En aspekt på det historiska byggandet är att när det byggdes så här många lägenheter på 70-talet byggdes det dessutom lika många småhus. Den bilden är totalt ändrad i dag, säger Lennart Weiss i podden.
– SCB:s siffror förvånar inte alls, men de visar att man måste ha två tankar i huvudet samtidigt. 2021 byggstartades 70 000 bostäder, det tar två år att färdigställa. Så det är först 2025, 2026 vi ser vidden av den krasch vi har i dag.

Rimligt med 20 000 byggstarter
Går vi till dagens byggstarter så konstaterar Byggfaktas analyschef Tor Borg att nyproduktionen bottnade i höstas och sedan dess har vi sett ett litet lyft – Byggfaktas Byggstartsindikator signalerar nu en årstakt på 21 000 byggstartade bostäder.
– Tor Borg låg fel i sina siffror för ett år sedan, sedan dess har siffrorna rättat till sig och nu ser det rimligt ut. Att det bottnade i höstas innebär att vi låg en bit under 20 000 då. Det som byggs nu och framöver är projekt i premiumlägen för köpstarka konsumenter, inte det breda bostadsbyggandet för arbetsmarknaden, den delen är fortsatt utslagen.
– Uppgången kommer att gå långsammare än många tror. Just nu hoppas många – på att sänkta räntor ska ge en pyskologisk injektion. Men det påverkar bara bostadsbyggandet på marginalen. Det kommer att ta tid för hushållens köpkraft att stärkas så mycket att det blir en uppgång i byggandet.

Nja, så stort intresse är det tyvärr inte
Det är nu bara tre veckor kvar till EU-valet och Sweden Green Building Council har låtit Novus göra en undersökning som visar att drygt hälften (53%) anser att frågan om bygg- och fastighetsbranschens utsläpp och klimatarbete är viktig i EU-valet.
– Jag önskar att det är så här, men jag tror tyvärr att den här undersökningen är ett exempel på ”som man frågar får man svar”. Jag ser inte att de här frågorna dominerar debatten precis. Däremot är det ju helt klart ett stort intresse för klimatfrågan i stort – men kopplingen till vår sektor saknas, tyvärr.

EU kan göra mycket mot arbetslivskriminaliteten
Den förre bostadsministern Johan Danielsson (S) står som nummer 2 på den socialdemokratiska listan inför EU-valet. Han säger i en intervju att han vill ta kampen mot ”skitföretagen i byggbranschen”.
– Jag kommer att kryssa för Johan Danielsson. Han är visade stort engagemang för frågan om arbetslivskriminalitet som bostadsminister och hade gjort det även dessförinnan, säger socialdemokraten Lennart Weiss.
– Det är viktigt att politikerna förstår att EU kan spela en viktig roll i arbetslivskriminalitetsfrågan, när det gäller att förstå sammanhang. Vi hade behövt gemensamma redovisningsregler som hade gjort det lättare att analysera utländska bolag i Sverige. Det är inte många som känner till det men de baltiska länderna är föredömen på det här området och Finland ligger ju långt fram. Det finns många frågor att fånga upp och driva på EU-nivå. Man ska komma ihåg att i stort sett allt som rör de här frågorna är kopplade till bolag med stor utländsk arbetskraft, oavsett om de arbetar för utländska företag eller svenska aktiebolag.

Hyresgästföreningens rapporter är mer partsinlagor
Hyresgästföreningen gör en rapportserie där de tittar på bostadspolitiken i andra länder och nu har turen kommit till Storbritannien. Bilden man får av rapporten är att Storbritannien har en avreglerad och privatiserad marknad där boendet är dyrt och osäkert och bostäderna är undermåliga.
– Det är bra att det produceras rapporter. Men tyvärr ses Hyresgästföreningens rapporter mest som partsinlagor som de flesta bara lägger åt sidan. Det är ingen tvekan om att brittiska bostäder ofta håller låg kvalitet, men det har inte särskilt mycket att göra med de slutsatser som Hyresgästföreningen drar, att det beror på en marknadsdriven bostadspolitik.

Oroande att det sparas in på skyddade boenden
Kvinnojoursorganisationen Unizon larmar i ett debattinlägg på Expressen att antalet barn på skyddade boenden minskar kraftigt. De menar att det här helt enkelt beror på att kommuner och regioner måste spara och då drabbas kvinnor och barn som inte beviljas skyddade boenden i samma utsträckning som tidigare. Unizons Olga Persson och Rebecka Andersson skriver att man borde införa en ”placeringspeng” där staten går in och tar halva kostnaden för placeringar på skyddade boenden.
– Det är ingen dum idé, jag är själv oroad över det här problemet. Det finns två aspekter här – dels att kommunernas ekonomier blir svagare, men också att kraven på att få tillstånd för att bedriva den här verksamheten har skärpts. Det kan i och för sig vara bra, men det hade behövts långa övergångsperioder för till exempel ideellt drivna boenden skulle kunna anpassa sig.
– Helt klart drabbas de svagaste när det behöver sparas ekonomiskt. Och det här är ingen röststark grupp – vi andra behöver stå upp, det behövs ett ökat politiskt tryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.