Utan reformer kommer bostadskrisen bestå

 

LEDARE | Det är i kristider större strukturella reformer kan genomföras.
Nu när inflationen är besegrad finns inte längre någon anledning att vänta.
Nu kan reformer genomföras med full kraft.

Ett helt land höll andan inför Riksbankens besked om räntan. Och ett helt land drog en lättnadens suck när beskedet kom att Riksbanken för första gången på åtta år sänker styrräntan. Sannolikt har vi nu, för denna gång, sett taket på räntenivån som sakta men säkert kommer fortsätta sjunka under såväl 2024 som 2025. Men räntorna kommer inte sjunka ned till noll igen. Vi kommer under överskådlig tid ha en betydligt högre ränta än under de lågränteår vi lämnat bakom oss. Förmodligen är det sunt. Nollränta eller till och med negativ ränta är varken normalt eller sunt. Att det ska kosta att låna pengar för företag och hushåll är inget konstigt, det är normalt.

Hushållen är försiktiga och när tiden med gratislånen är över så kommer man som hushåll fundera igenom sina beslut om boendet flera gånger innan man köper nytt

Räntesänkningen kan ses som ett ljus i en annars mycket mörk tunnel för bostadssektorn. Men den kommer inte förändra förutsättningarna för en bransch i kris nämnvärt mycket. Visst, räntesänkningen skapar framtidstro för hushållen, men det kommer ta tid innan köpkraften är återhämtad och innan vi kan se en stark efterfrågan på nyproducerade bostäder. Hushållen är försiktiga och när tiden med gratislånen är över så kommer man som hushåll fundera igenom sina beslut om boendet flera gånger innan man köper nytt eller hyr nyproducerade hyresrätter. Efterfrågan på nyproducerat kommer vara relativt sett låg under många år framåt.

Reformer ska genomföras under kriser

Så för att bryta bostadskrisen krävs mer än räntesänkningar. Det krävs omfattande politiska reformer. Reformer ska genomföras under kriser. Då finns nämligen förståelsen för förändringar hos både hushållen och politiken. Så nu när inflationen är besegrad och Riksbanken börjar sänka räntorna finns det inget mer för politiken att vänta på. Nu kan reformerna genomföras och det med full kraft och fart.

Både det ägda boendet och det hyrda boendet behöver reformer för att bostadskrisen ska kunna bekämpas. Många av reformerna är väl kända och en hel del är dessutom redan utredda. Börjar vi med det ägda boendet behöver köpkraften stärkas. Det kan göras genom att stärka hushållens ekonomi där den traditionella vägen är att genomföra skattesänkningar. Kombineras det med ett avskaffande av amorteringskraven och ett införande av startlån för förstagångsköpare så kommer förutsättningarna för den ägda marknaden att se mycket ljusare ut. För att få fart på byggandet av nya hyresrätter måste osäkerheten kring hyressättningen och de årliga hyresjusteringarna tas bort. Ett införande av fri hyressättning med en indexering av en årliga hyresjusteringen kommer skapa möjligheter för nyproduktionen att kunna komma i gång igen. Som bekant är flera av dessa reformer redan utredda och kan genomföras av regeringen så snart den är redo.

Att Riksbanken sänker räntan löser inte dessa samhällsproblem. Det är politikens ansvar att lösa samhällsproblem

Med jämna mellanrum skapas möjligheter för att större strukturella reformer ska kunna genomföras. Oftast sammanfaller dessa med kriser. Just nu råder det en stor bostadskris. Många är väl medvetna om det och att konsekvenserna av att låta bostadskrisen bestå blir omfattande. Utan bostadspolitiska reformer kommer tillväxten bromsas in, arbetstillfällena bli färre och med det minskade resurser det till det gemensamma. För enskilda innebär bostadskrisen att det är svårare att flytta till studier, jobb eller kärlek. Utanförskapet kommer öka och fler riskerar att bli hemlösa. Att Riksbanken sänker räntan löser inte dessa samhällsproblem. Det är politikens ansvar att lösa samhällsproblem. Det är hög tid att regeringen nu tar tag i bostadskrisen och genomför reformer som i grunden förbättrar bostadssektorn. För utan reformer kommer bostadskrisen bestå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.