Höjda årsavgifter men lägre sparande – Nabo analyserar bostadsrättsföreningars obligatoriska nyckeltal

 

En ny analys av Nabo går igenom de nya obligatoriska nyckeltalen för bostadsrättsföreningar som införts under nya årsredovisningslagen. Analysen av de nya nyckeltalen visar det ekonomiska läget för svenska bostadsrättsföreningar. Årsavgifterna har ökat medan sparandet har minskat, framförallt beroende på ökade räntekostnader. Knappt 20 procent av bostadsrättsföreningarna har ett negativt sparande 2023.

I juni 2022 fattade riksdagen beslut om ändringar i bostadsrättslagen som innebär krav på nya nyckeltal i årsredovisningen från 2023. De nya regelverken ska ge en ökad transparens och förståelse för bostadsrättsföreningars finansiella situation. Nabo har gjort en analys av 2250 bostads och bostadsrättsföreningars första årsredovisningar sedan de nya kraven infördes.

Analysen visar på en ökning av årsavgiftsintäkter med 8,3 procent jämfört med årsredovisningarna för 2022. Årsavgifterna ligger därmed på 690 kr/kvm i genomsnitt. 77 procent av bostadsrättsföreningarnas intäkter kommer från årsavgifterna visar analysen. Trots detta har sparandet per kvm sjunkit med 13 procent till 123 kronor jämfört med året innan. Det finns också en tydlig korrelation mellan storlek på föreningen och sparandet, där stora föreningar visar ett bättre sparande per kvadratmeter än de mindre föreningarna.

– Att föreningarna höjer årsavgiften är nödvändigt eftersom deras kostnader ökat mycket senaste året. Det visar att de tar ansvar för föreningens ekonomi. Att sparandet minskar är däremot oroande. Otillräckligt sparande hos bostadsrättsföreningar kan öka skuldsättningen över tid, ge höjda räntekostnader och slutligen tvinga medlemmar att betala för underhåll, säger Jonas Gustavsson, chefsekonom på Nabo.

När det gäller energikostnaderna har de ökat med tre procent till 203 kr/kvm jämfört med året innan. En relativt låg ökning tack vare fallande elkostnader under året och väldigt höga elpriser under tidigare år. Nyare och större föreningar visar bättre energikostnader. Det är också en stor skillnad på nyckeltalet för småhusföreningar (95 kr) jämfört med flerfamiljsföreningar (221 kr).

Vidare visar data en liten minskning av skuldsättningen med en procent till 7117 kr/kvm för bostadsrättsyta. Anledningen till att skuldsättningen minskar något beror främst på att många valt att skjuta fram underhållet nu när ekonomin varit tuffare. Räntekänsligheten är 10 i snitt för bostadsrättsföreningarna dvs en procents ökning av räntenivåerna motsvaras av en tioprocentig ökning av årsavgifterna.

– Att skuldsättningen minskar är ett positivt tecken i en tid av ekonomisk osäkerhet. Det är också fullt förståeligt att man skjuter fram kostnader. Samtidigt måste man komma ihåg att underhållen inte kan flyttas fram i all evighet. Det viktigt att uppdatera sin underhållsplan så att man har koll på kostnaden och vad som behöver göras‚ säger Jonas Gustavsson.

Här kan du ladda ner hela analysen.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. ”…slutligen tvinga medlemmar att betala för underhåll….”?
    Vem skulle annars betala för det?

    Avses kanske ”nuvarande brf-medlemmar får betala för tidigare brf-medlemmars kostnader för icke utfört underhåll”?

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.