VECKANS AKTUELLT | Äntligen sänks räntan – nu börjar ljuset i tunneln att synas. Smart av regeringen att tillsätta rutinerade och kompetente Stefan Attefall som egnahemskommissionär, menar vår expertkommentator Kent Persson, som också kommenterar Fastighetsägarnas nya BIDs-rapport och de kompromissovilliga chefsekonomerna – och som ger ett gott råd till Liberalernas nya bostadspolitiska talesperson. Programledare: Anna Bellman.
Riksbanken sänkte som väntat styrräntan, från 4,00 till 3,75 procent.
– Äntligen! På kort sikt får sänkningen inte så stor effekt men i det längre perspektivet betyder det enormt mycket. Framför allt spelar det stor roll psykologiskt. Nu vet man att toppen är nådd och att det kommer att komma fler sänkningar. Bostadssektorn kan börja blicka framåt igen, säger Kent Persson i podden.
Läge att ta täten
Liberalerna har nu utsett en bostadspolitisk talesperson som efterträder Jakob Olofsgård, som blev partisekreterare. Den nya talespersonen är Patrik Karlson som blev riksdagsledamot så sent som 1 mars.
– Jag vet väldigt lite om honom. Det ska bli spännande med en ny person i bostadspolitiken. Som jag sa för ett par veckor sedan när det stod klart att Jakob Olofsgård skulle bli partisekreterare: Nu har Liberalerna chansen att lyfta upp bostadsfrågan i partiledningen och ta täten kring de bostadspolitiska frågorna. Så mitt medskick till Patrik Karlson blir: Se till att kroka arm med Jakob och se till att han också ägnar tid och kraft åt bostadsfrågorna – då kan Liberalerna ta ett helhetsgrepp och lyfta bostadspolitiken till den plats där den hör hemma.
Smart drag av Andreas Carlson att anlita Attefall
Stefan Attefall, före detta bostadsminister och före detta chefredaktör på Bostadspolitik.se, numera landshövding i Uppsala, har utsetts till ”egnahemskommissionär” av bostadsminister Andreas Carlson
– Ett smart drag av Andreas Carlson att kroka arm med Stefan Attefall, som har den kunskap och erfarenhet som behövs. Men det här är ett svårt uppdrag. Småhusbyggandet har kommit av sig och det beror på flera saker. Dels finansiellt – det är dyrt och många har begränsade möjligheter att efterfråga ett småhus.
– Men framför allt är markfrågan svår att lösa. Det finns inte så mycket attraktiv mark kvar och här konkurrerar småhusen med flerfamiljshus. Om man kan bygga 500 småhus på ett markområde får man in 5 000 lägenheter om man väljer flerfamiljshus. Det är en jätteutmaning att då få kommunpolitiker att prioritera småhus.
Spännande markanvisningstävling i Nacka
Nacka kommun genomför en markanvisningstävling där kriterierna är helt och hållet baserade på låg klimatpåverkan och energianvändning. Tolv bidrag lämnades in och fem har nu gått vidare till en andra omgång.
– Jag är ingen vän av markanvisningstävlingar – de har en tendens att bara kostnadsdrivande och de tenderar att driva fram orealistiska projekt; man ritar fram slott men det slutar med kojor och alla blir förbannade.
– Men här tar de ett annat perspektiv och det är jättekul att intresset varit så stort. Det ska bli oerhört spännande att se vad det här kommer att landa i när det väl är byggt och utvärderat. Lyckas de få igenom det här till en hygglig boendekostnad så är det ju toppen.
Engagemang går inte att lagstifta fram
Fastighetsägarna Stockholm pekar i en ny rapport ut 37 områden i Stockholm där man tycker att det borde startas så kallade BIDs, alltså Business Improvement Districts, där fastighetsägare, handlare går ihop med kommunen och andra aktörer för att skapa tryggare och mer attraktiva områden.
– Det här är ett bra sätt att adressera BIDs-frågan – att lyfta positiva exempel och peka på områden där det vore bra att starta.
– Däremot är jag väldigt tveksam till obligatorisk platssamverkan, som utreds just nu. Engagemang kan inte lagstiftas fram och om man gör det är det stor risk att resultaten inte blir så bra. Man måste ha förståelse för att vissa mindre fastighetsägare inte ha de resurser eller den kompetens som behövs.
Ingen vill kompromissa – men kompromisser måste till
Fastighetstidningen har intervjuat chefsekonomerna Fredrik Kopsch från Timbro och Martin Hofverberg från Hyresgästföreningen om deras syn på att kompromissa för att få en bättre bostadspolitik, en ”tredje vägens bostadspolitik”, som Fastighetstidningen kallar det.
– Martin Hofverberg är tydlig med att Hyresgästföreningen inte är villig att kompromissa i de frågor de skulle behöva kompromissa, det vill säga fri hyressättning i nyproduktion. Fredrik Kopsch är mer kompromissvillig, under förutsättning att han får igenom just en fri hyressättning…
– Ska vi komma vidare i den låsta situation vi har så behöver både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen röra på sig. Gör de inte det så blir det en fråga för lagstiftaren, det vill säga politiken. Och vi är på väg mot en sådan situation.