VECKANS AKTUELLT | Lättade byggregler kommer leda till fler och billigare studentbostäder. Många bra förslag från Produktivitetskommissionen – men viktigt att fokusera rätt; på att förkorta handläggningstider och att inse att finansieringen är grundbulten, menar vår expert Lennart Weiss som även kommenterar machokulturen på byggarbetsplatser, ränteutvecklingen och bostadsbehoven framåt. Han resonerar också kring vad Sverigedemokraterna egentligen vill – och konstaterar att han inte är överens med sin expertkollega Viktor Mandel i en aktuell debatt. Programledare: Anna Bellman.
Produktivitetskommissionen kom med ett delbetänkande med 113 förslag som de menar kan göra Sverige mer effektivt och produktivt och därmed öka välståndet i vårt land. Bostadspolitiken är ett av de prioriterade områdena och kommissionens ordförande Hans Lindblad menar att dagens bostadspolitik har ”nått vägs ände” och det är dags för ett stort omtag av hela bostadspolitiken.
– Jag har inte hunnit titta i detalj men läst några debattare. Det är stort fokus på regelfrågor och det oroar mig lite. Det behövs definitivt tas i en del regelfrågor men det är bättre att komma med konkreta saker än att säga att det krävs ett stort omtag, det brukar inte vara så effektivt, säger Lennart Weiss.
– Det är egentligen inte regelverken i sig som är problemet, utan de långa handläggningstiderna. De har blivit ett kulturellt problem i Sverige, att allt får ta lång tid. Det borde införas maximitider för hur lång tid det får ta för kommuner, domstolar och handläggare – med hårda penalties.
– Det är bra att Lindblad inser att bostadspolitiken har nått vägs ände, men det har vi vetat i tio års tid. Och när det gäller ett stort omtag måste det börja i den finansiella risken – att hushåll, bankerna och fastighetsbolagen nu står för risken ensidigt, det är grunden i problematiken.
”Badrummen i studentlägenheter är absurt stora i dag”
Boverket har nu kommit med förslag på lättnader i byggreglerna för studentbostäder – 80 procent av lägenheterna i ett hus ska kunna undantas från tillgänglighetskraven. Rörelsehindrade ska dock kunna besöka alla lägenheter. Boverket föreslår också att man ska få bygga lägenheter utan en bullerskyddad vägg.
– Det här är mycket positivt. Badrummen i studentbostäder är absurt stora i dag. Att 20 procent av lägenheterna tillgänglighetsanpassas räcker gott och väl. Och badrummen är en oerhörd kostnad så det här kommer att leda till fler och billigare studentbostäder. Jag hoppas att de går i mål med det här – det borde införas för smålägenheter generellt, inte bara för studentlägenheter.
Bostadspolitik.se:s experter är verkligen inte överens
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit med sina skuggbudgetar. Vänsterpartiet vill att tio miljarder kronor satsas på krisstöd till byggbranschen. De vill införa ”Sverigejobb” som innebär att staten tar 80 procent av kostnaden för att anställa arbetslösa inom bygg och anläggning och att staten tar 50 procent av kommunernas investeringskostnader för planerade bygg- och anläggningsprojekt fram till 2026. Detta ska enligt V ge 25 000 jobb till år 2026.
– Det här kommer inte att hörsammas, framför allt inte den andra delen – där faller Vänsterpartiet i gamla synder där de tror att bostäder och jobb går att administreras fram.
– Den första delen däremot – jag är till skillnad från min expertkollega Viktor Mandel, som sågade idén förra veckan, för ett permitteringsstöd till byggbranschen. Det här är ingen vanlig lågkonjunktur, det är en strukturell kris. Om regeringen inte agerar finns stor risk att branschen tappar oerhört mycket värdefull kompetens, det kommer att straffa sig.
Nedskrivna behovsprognoser från Boverket att vänta
Det börjar komma en del signaler om att bostadsbristen kanske är överdriven. Efter SCB:s lägre befolkningsprognos bedömde Swedbank att 12000 nya bostäder om året räcker för att täcka befolkningsökningen. Boverkets behovsprognos ligger på 67300 bostäder om året.
– Befolkningsutvecklingen är ju en fundamental faktor och jag tror att Boverket kommer att justera ner sin behovsprognos, hur mycket återstår att se. Swedbanks 12 000 är ju alldeles för lågt, men där bortser de från att det finns en backlog på 200 000 bostäder för att det har byggts för lite.
Kultur och språk borde undersökas mer i olycksstatistiken
Byggbranschen har ju drabbats hårt av allvarliga olyckor den senaste tiden. Nu skriver Kajsa Hessel från Svensk Byggtjänst tillsammans med författaren Fredrik Rosengren att man borde lägga mer fokus på att få bort machokulturen från byggarbetsplatserna och utbilda chefer på ett bättre sätt. De nämner bland annat ”kurser i psykologi, genus- och beteendevetenskap, då med ett ”särskilt fokus på hur säkra arbetsplatser vidmakthålls.”
– Det är synd att de lite svepande använder etiketten machokultur – den kulturen är inte framträdande på svenska byggarnetsplatser längre. Däremot har de psykologiska och kulturella faktorerna stor betydelse. Vi har olika förhållningssätt till risk – en del har en mer lättsinnig syn och den aspekten borde man titta mer på.
– Jag är förvånad att de inte berörde den kulturella aspekten mer och inte minst språkbarriärer eftersom så många på svenska byggarbetsplatser är utländsk arbetsplats. Det finns en skillnad i nord- och östeuropeiskt säkerhetstänk och om man dessutom lägger till språkbarriären så kan det förklara en del. Tyvärr följer inte Arbetsmiljöverket upp det här, de sorterar inte in olyckorna i om det är svensk eller utländsk arbetskraft som drabbas.
Vad vill Sverigedemokraterna egentligen?
Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson skriver ett debattinlägg på Bostadspolitik.se med rubriken ”Hyresgästföreningen driver en omöjlig agenda”, där han framför en del kritik mot Hyresgästföreningens förhållningssätt främst när det gäller renoveringar. Han kommer också med några förslag: Att titta på rotavdrag för hyresgäster och att införa öronmärkta skattefria underhållsfonder.
– Rotavdrag för hyresgäster förstår jag inte hur det ska gå till – man kan inte få avdrag för utgifter för något man inte äger. Skattefria underhållsfonder kan däremot får gehör.
Lennart Weiss tror dock inte att de här förslagen kan vara nog för att få SD att gå med på fri hyressättning i nyproduktion vid förhandlingar med regeringen.
– Jag vet inte om de är så intresserade av att förhandla om det, och de här förslagen är nog för små för att få SD att ge med sig. Jag har svårt att se att det här är en sådan spelöppning.
Räntesänkningarna kanske kommer senare – men kanske blir större
I nästa vecka tar Riksbanken beslut om styrräntan och de flesta bedömarna menar att det nu är dags att sänka räntan, från 4,00 procent.
– Jag är inte säker på att de sänker redan nu i maj, på grund av kronförsvagningen och risken för importerad inflation. Däremot kom en intressant spaning från Nordeas Susanne Spector i veckan. Hon menar att den underliggande inflationen är lägre än Riksbanken har sagt och detta kan leda till att de behöver sänka mer än man trott tidigare. Så på längre sikt kan den nya normalräntan bli lägre än många trott. Det hade varit klart intressant ur ett bostadsperspektiv.