KRÖNIKA | Det pratas mycket om våra utsatta områden, men desto mindre med dem som faktiskt bor där. När vi knackade dörr i Rosengård fick vi över 700 svar som gav tydliga besked: Kraftfulla åtgärder för ordning och reda är lika viktigt som förebyggande insatser, skriver MKB:s vd Marie Dellhag Thelander.
En ökande våldsspiral har på nytt satt frågor om marginalisering och utanförskap högt på agendan. Men frågan om hur vi ska vända utvecklingen i utsatta områden som präglas av segregation, låg förvärvsfrekvens och utbildningsnivå är inte ny. Mycket sägs om de områden som av polisen kallas utsatta. Men det verkar inte lika viktigt att på ett statistiskt underbyggt sätt ta reda på vad som sägs av de som bor i segregerade områden.
Att hitta breda svarsunderlag med hjälp av forskning och andra undersökningar som gjorts i marginaliserade områden är inte helt lätt. En alltför vanlig kommentar jag hör är att det är svårt att nå och få svar från de grupperna. Svarsfrekvensen i de undersökningar som faktiskt görs och bristen på gedigna intervjuunderlag talar sitt tydliga språk.
I Malmö har MKB länge jobbat för att lyfta utsatta områden, och det har gett resultat – om än många gånger från låga nivåer
Som bostadsbolag med hög närvaro i sagda områden har vi en unik möjlighet. Vi har ofta många öron och ögon i form av personal, förtroende från dem som bor och förstås fysisk rådighet över fastigheterna vi äger. I Malmö har MKB länge jobbat för att lyfta utsatta områden, och det har gett resultat – om än många gånger från låga nivåer. För att nå målet om att inget av våra bostadsområden ska vara med på polisens lista över utsatta områden 2030 blev det uppenbart att vi måste utveckla våra arbetssätt ytterligare, ta ett krafttag.
För oss var det en självklarhet att ta vår utgångspunkt i att lyssna på våra kunder, de som bor i våra områden. Dels är det hos de boende som den bästa bilden av vad som behövs finns, dels är det viktigt att nya insatser har en acceptans och en efterfrågan av de som bor i området. Annars har de ingen verkan och i värsta fall motarbetas de.
Resultatet visar alltså att det går alldeles utmärkt att lyssna. Frågan är varför det inte verkar prioriterat att få väl underbyggda svar
Vi ville inte finna oss i det som verkar vara den gängse uppfattningen: Att det inte riktigt går att göra tillförlitliga opinionsundersökningar i utsatta områden. När vi tog fram vår undersökning tillsammans med Göteborgs universitet rekryterade vi intervjuare som knackade på hos våra kunder. De flesta, 83 procent av dem som blev tillfrågade, ville svara. Totalt i Rosengård och Nydala (som agerar kontrollområde) fick vi svar från drygt 1 100 personer. Resultatet visar alltså att det går alldeles utmärkt att lyssna. Frågan är varför det inte verkar prioriterat att få väl underbyggda svar. Det borde vara självklart att de viktigaste är människorna som bor granne med våldet och otryggheten. De bär på de bästa tankarna om vad som behöver göras.
Så vad kom vi fram till? Att boende efterfrågar utökade åtgärder var ingen överraskning. Det var glädjande att svaren var samstämmiga och vi såg ett starkt stöd för kraftfulla trygghetsskapande åtgärder för ordning och reda. Till exempel är nio av tio positiva till ökad kameraövervakning. Nästan lika många är positiva till att hyresvärden har bättre koll på vem som faktiskt bor i lägenheterna. Att jobba nära polisen och att kräva betalning av kunder som missköter sig efterfrågas också. I samma storleksordning vill invånarna ha fritidsaktiviteter för unga, att MKB anställer fler arbetslösa och erbjuder läxhjälp för barnen som bor hos oss.
Bland annat med hjälp av att rondera med sökhundar så att ingen ens tänker tanken att gömma varken narkotika eller vapen i våra hus
Det nya förvaltningskoncept vi nu tagit fram med grund i kundernas svar kallar vi MKB-metoden och är redan lanserat i de delar av Rosengård som idag klassas som särskilt utsatt av polisen. I korthet handlar det om att öka både närvaro, boinflytande och att ha koll på att rätt person bor i rätt lägenhet. Det handlar också om att erbjuda fler aktiviteter för att stötta barns skolgång och, insatser för att få fler i jobb och fler fritidsaktiviteter. Inte minst innefattar det åtgärder som innebär att utöka bevakning och sanktioner. Bland annat med hjälp av att rondera med sökhundar så att ingen ens tänker tanken att gömma varken narkotika eller vapen i våra hus, en utökning av kameror och sensorer i allmänna utrymmen samt att det ska kosta ekonomiskt att inte sköta sig i tvättstugan.
När vi nu har infört dessa ganska kraftfulla insatser gör vi det i visshet om att det är åtgärder som kunderna efterfrågar och accepterar. Mottagandet från våra kunder i området är positivt och det återstår att pröva, utvärdera och skruva i insatserna allt eftersom. Nu ser vi framemot att lyfta våra områden tillsammans med de boende och andra lokala aktörer. Och självklart hoppas vi att fler inspireras – både till att lyssna och att agera.
Marie Thelander Dellhag
Vd, MKB
Helt rätt väg Marie! Trygghet och säkerhet utgör basen i alla undersökningar där människor tillfrågas om vad som är viktigast och som lägger grunden för hur våra flyttmönster och boendepreferenser ser ut. Och varför skulle det det då se annorlunda ut i våra mer utsatta bostadsområden? Starkt att ni inte viker undan för att föra en dialog med de som faktiskt bor där och materialiserar boendeinflytandet!