Konkursvågen visar inga tecken på att avta

 

Under april månad ökade konkurserna till nya rekordnivåer med 68 procent i jämförelse med samma period i fjol. Inom byggindustrin ökade konkurserna med 54 procent – 176 byggföretag gick i konkurs i april, jämfört med 114 förra året, enligt UC.

– Utvecklingen visar att det är alltfler större bolag som nu går i konkurs, och både utsatthet för ekonomisk brottslighet och återbetalning av pandemianstånden kan vara faktorer som gör att man inte längre klarar att hålla sig ovan ytan – för många är det en riktig mardröm just nu, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

Konkurserna ökade inom samtliga av de tio största branscherna i Sverige som ingår i UCs statistik och med sammanlagt 68 procent. Information och kommunikation, där IT-konsulttjänster ingår, ökade med 167 procent, hotell- och restaurang med 74 procent och byggindustrin med 54 procent.

Mellan januari och april gick 776 byggföretag i konkurs, en ökning med 57 procent (från 495 förra året).

Den bransch som ökade mest var dock bevakning och fastighetsservice, där konkurserna steg med 185 procent. UC har tidigare hänvisat till en ökad risk för sannolikheten att det finns en koppling mellan konkurser och ekonomisk brottslighet inom både fastighetsverksamhet och byggsektorn i stort.

– Att rekordnivåerna kvarstår och till och med ökar inom vissa branscher har med många olika faktorer att göra, men både ökade riskfaktorer såsom att sektorer i högre grad än genomsnittet är drabbade av ekonomisk brottslighet, och svårigheter att återbetala pandemianstånden kan vara avgörande. Svensk BNP har även minskat för fjärde kvartalet i rad. UC:s statistik visar också att det är alltfler större bolag som har gått i konkurs under våren, i jämförelse med både under pandemin och i april för ett år sedan. Det inbegriper en mycket känd kedja som finns i hela Sverige. Det här är ett dystert tecken på att uthålligheten börjar sina, och att även de mer ekonomiskt motståndskraftiga på marknaden inte längre klarar av att hålla sig ovan ytan – för många är det en riktig mardröm just nu, säger Gabriella Göransson.

Ett av tio företag som fått pandemistöd riskerar konkurs

Under pandemiåren fick sammanlagt 16 596 svenska företag anstånd på arbetsgivaravgifter och skatt motsvarande 38,2 miljarder kronor. En tiondel av denna summa har ännu inte återbetalats av företag som också löper hög risk att gå i konkurs, visar UC:s riskklassificering som hänvisar till andra faktorer som påverkar ett företags överlevnad såsom betalningsanmärkningar och likviditet.

– De positiva indikationer vi sett som att räntan tros minska inom kort har ännu inte gett effekter på marknaden. Det gäller varken företag som kämpar för att hålla likviditeten uppe, eller viljan hos företagare att investera i nya verksamheter. Men nu inleds snart sommarsäsongen som brukar ge inte minst företag inom hotell- och restaurang ett rejält uppsving. Vi får alla hålla tummarna för att det här blir en bidragande faktor till att svenskt näringsliv, tillsammans med de efterlängtade räntesänkningarna i maj, får en positiv skjuts i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.