En kartläggning som Fastighetsägarna Stockholm har gjort visar att det finns 37 områden i Stockholmsregionen som skulle kunna bli tryggare genom mer samverkan i form av BIDs.
BID (som står för Business Improvement District) är en organisationsform för fastighetsägare som i ett gemensamt arbete med andra aktörer skapar trygghet i bostadsområden på frivillig basis. Idag finns 13 olika BIDs i Stockholmsområdet och ytterligare sex är under uppstart. Genom att fler BIDs-områden etableras kan fastighetsägare bidra till ökad trygghet och attraktiv områdesutveckling.
– Många av våra medlemmar är mycket engagerade i de områden där de äger och förvaltar bostäder. När man ser kriminaliteten krypa allt närmare människors hem upplever fastighetsägare ett behov av en kraftsamling mellan fler aktörer i samhället. Då är uppstart av BIDs ett effektivt verktyg för att göra skillnad tillsammans, säger Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.
Fastighetsägarna har goda erfarenheter av att arbeta med BIDs i många kommuner runt om i landet. Kartläggningen har visat att potentialen är stor för att skapa nya BIDs i Stockholm.
Målet med BID-samverkan är att parterna genom att bidra till en god samhällsutveckling samtidigt ökar affärsnyttan för alla parter.
– Genom att fastighetsägare samverkar på frivillig basis ökar handlingsutrymmet och arbetet blir långt mer effektivt än när man agerar ensam. Fastighetsägare i samverkan med kommun, polis, civilsamhälle och ideella verksamheter kan tillsammans åstadkomma resultat som enskilda aktörer på egen hand inte mäktar med, säger Katrin Behdjou Arshi.
Kommuner och områden i Stockholms län med potential att starta upp nya BIDs, enligt kartläggningen:
Botkyrka: Hallunda-Norsborg och Alby
Nacka: Orminge och Fisksätra
Norrtälje: Vigelsjö och Hallstavik
Nynäshamn: Ösmo centrala, Nynäshamn centrum
Salem: Salem centrum och Västra Salem
Sigtuna: Norrbacka
Sollentuna: Edsberg
Stockholms stad: Farsta, Hjorthagen, Gullmarsplan, Liljeholmen-Nyboda, Högdalen-Bandhagen, Götgatan, Högalid, Brunkebergstorg, Stockholms centralstation, S:t Eriksgatan, Östberga, Hagsätra, Älvsjö-Solberga och Fruängen
Sundbyberg: Ör
Södertälje: Ronna-Geneta, Hovsjö och Fornhöjden och Saltskog och Södertälje C
Tyresö: Granängsringen-Nyboda
Täby: Arninge och Täby C
Upplands Väsby: Smedby
Värmdö: Munkmora-Ösby grind
Österåker: Åkersberga centrum
Fakta om BID
BID står för Business Improvement District. Det är en organisationsform för samarbete mellan fastighetsägare i ett avgränsat geografiskt område, inom frågor som trygghet, trivsel, attraktivitet samt områdesutveckling.
Dagens BIDs återfinns främst i ytterstadsområden i bostadstäta och centrumnära lägen och på platser med olika samhällsutmaningar. Exempelvis där det är lägre socioekonomi, hög upplevd otrygghet samt högt antal livskvalitetsbrott.
I denna kartläggning har Fastighetsägarna Stockholm använt sig av fem trygghetsfaktorer för att analysera vilka områden som har potential för BID-samverkan. När ett område uppfyller minst två av dessa faktorer, och en av dem är att området omfattar minst tre fastighetsägare, finns potential. Trygghetsfaktorerna är:
- Minst tre fastighetsägare
- Polisens lista över utsatta områden
- Socioekonomiskt svaga områden
- Trygghetsundersökning och kartläggning av områden som otrygga
- Områden som har utmaningar med livskvalitetsbrott