DEBATT | Sverigedemokraterna står upp för den svenska modellen på hyresmarknaden. Men Hyresgästföreningens agerande är inte ansvarsfullt. När de ”kräver att staten ska tillskjuta medel för grundläggande renoveringsbehov, då kan man undra om de själva tror på den svenska modellen. För den innebär inte att staten ständigt ska komma och rädda hyresgäster från sina egna boendekostnader”, skriver Mikael Eskilandersson, bostads- och civilpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna står upp för den svenska modellen på hyresmarknaden. Bruksvärdesprincipen, där utgångspunkten är värdet av att bruka sin bostad och där hyrorna förhandlas mellan de boende i fastigheten och fastighetsägaren, tycker vi är en sund princip värd att bevara. Det är hyresgästerna som tillsammans med fastighetsägaren bäst vet vad som behövs och efterfrågas i just deras fastighet och omgivning. Dock kräver det något av ett gemensamt ansvarstagande för både fastigheten och närmiljön, från såväl hyresgäster som fastighetsägare. Ett ansvarstagande som alltså delas och måste få stor plats i förhandlingarna.
Den svenska modellen ifrågasätts allt mer. Såväl fastighetsägare som Hyresgästföreningen har påtalat behov av friare hyressättning i nyproduktion. Något som borde vara enkelt att komma överens om mellan parterna. Hyresgästföreningen har också i debattartiklar riktade mot ansvariga politiker framfört att stora delar av det äldre beståndet av hyreslägenheter har ett stort renoveringsbehov. Här verkar de helt ha missat sitt eget ansvar att lyfta behovet av renoveringar i förhandlingarna med fastighetsägaren.
Bruksvärde är mer än hyra
Plan och bygglagen kräver att fastigheten inte får förfalla så att funktion och säkerhet äventyras. Renoveringar utöver PBL:s krav som påverkar boendemiljön, bör en ansvarstagande hyresgästförening givetvis lyfta med fastighetsägaren. Att ensidigt låga hyror krävs av Hyresgästföreningen, istället för nödvändiga renoveringar och god levnadsstandard är att inte leva upp till den tänkta rollen i den svenska modellen. Bruksvärde är mer än hyra.
När Hyresgästföreningen går steget längre och i debattartiklar kräver att staten ska tillskjuta medel för grundläggande renoveringsbehov, då kan man undra om de själva tror på den svenska modellen. För den innebär inte att staten ständigt ska komma och rädda hyresgäster från sina egna boendekostnader. Istället ska givetvis hyresgästernas förening lyfta behoven och hur dessa kan bekostas med rimliga hyreshöjningar, med fastighetsägaren.
Tyvärr ser man ofta ett misstänkliggörande mot ansvarstagande fastighetsägare
Det är viktigt att också tänka på att det finns många goda exempel på fastighetsägare som tar ansvar och gör både renoveringar, energieffektiviseringar och höjer standarden för sina hyresgäster. Tyvärr ser man ofta ett misstänkliggörande mot ansvarstagande fastighetsägare, där de anklagas för att göra för stora standardhöjningar vilket Hyresgästföreningen kallat renovräkningar. Detta trots att hyressättningen efter renoveringen håller sig inom bruksvärdesprincipen och alltså motsvarar värdet av brukandet av boendet.
Självklart är det ett bekymmer att människor har låga inkomster och svårt att betala för ett boende, men vi anser att de måste stödjas genom insatser och stöd, inte genom att fastigheterna de bor i ska tvingas förfalla och omgivningen bli ett getto för att undvika höjda boendekostnader. Därmed inte sagt att onödiga standardhöjningar ska genomföras, men inom den svenska modellen borde även en ansvarstagande förening kunna diskutera sådant med en ansvarstagande fastighetsägare. Sådant bygger dock på ömsesidigt förtroende som tyvärr allt för ofta verkar saknas.
Vi föreslår även att införande av öronmärkta skattefria underhållsfonder utreds
Precis som bland andra hyresgästföreningen påpekar finns inget rotavdrag för hyresgäster, men är något man bör titta på, det anser även vi. Vi har länge drivit förslaget att undersöka möjligheterna till införande av rotavdrag för hyresrätter, så att fastighetsägare får en mer rimlig möjlighet att upprätthålla god standard i hyresrätter. Det skulle även innebära en större likvärdighet med boendeägares möjligheter. Vi föreslår även att införande av öronmärkta skattefria underhållsfonder utreds. Fastighetsägare saknar idag möjlighet att avsätta obeskattade medel till framtida underhåll, vilket minskar incitamenten för nödvändigt underhåll som skulle göra skillnad. Det skulle också möjliggöra att hålla nere hyrorna, ge bättre standard på eftersatta hyresfastigheter och en attraktivare hyresmarknad.
Mikael Eskilandersson
Civilpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna
Inget överraskande. Ett parti som Tillhör ”Högern” men har väljare med arbetarbakgrund, är tyvärr skickliga på att vilseleda sina väljare.
Det är Solklart vad Hyresgästföreningen och mitt parti står i frågan.
Mvh Mats Sjölin!!