Bygg- och bostadssektorn ser överlag positivt på Produktivitetskommissionens delbetänkande som presenterades på måndagen.
Produktivitetskommissionen presenterade 113 förslag som kan göra Sverige rikare och mer effektivt. Bostadspolitiken är ett av de prioriterade områdena. Produktivitetskommissionen, under ledning av Hans Lindblad, vill se ett stort omtag kring bostadspolitiken som nu har ”nått vägs ände” som han uttryckte det på måndagens pressträff.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen kommenterar:
– Regelverket för byggande och bostäder är en hämsko för tillväxt och produktivitet. Det behövs en sammanhållen politik med utgångspunkt i en gemensam inriktning för hela Sverige, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
– Produktivitetskommissionen presenterar en rad förslag som skulle underlätta för en hög och jämn byggtakt i hela Sverige. Byggföretagen ställer sig helhjärtat bakom dessa. Vi vill särskilt lyfta fram behovet av snabbare tillståndsprocesser och fri hyressättning i nyproduktion av bostäder, säger Tanja Rasmusson.
Fastighetsägarna trycker på vikten av att förslagen nu förvandlas till konkreta reformer och även de lyfter fram förslagen om enklare regler och fri hyressättning som ”avgörande för att öka bostadsbyggandet”.
– När Lindbeckkommissionen för 31 år sedan redogjorde för sina 113 förslag lyfte även den bostadsmarknaden som central och pekade på att den genomreglerade och detaljplanerade marknaden skadar samhällsekonomin. Att Produktivitetskommissionen identifierar samma problematik är ett rejält underbetyg för de regeringar som under tre decennier inte förmått reformera bostadspolitiken, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna Sverige.
Precis som Lindbeckkommissionen adresserar Produktivitetskommissionen det svenska hyressättningssystemet. Bland förslagen återfinns en ”mildare form” av fri hyressättning vid nyproduktion än det förslag som tidigare utretts.
– Fastighetsföretagen är tydliga med att en friare hyressättning vid nyproduktion kommer att öka deras investeringar. Oförmågan att lägga fram en reform har varit oerhört kostsamt för samhället. Vi hoppas naturligtvis att både regeringen och Sverigedemokraterna tar intryck av kommissionens råd och lägger fram ett skarpt förslag. Det skulle inte bara påskynda återhämtningen i bostadsbyggandet utan även långsiktigt förbättra bostadsmarknadens funktionssätt, säger Martin Lindvall.
Bostadspolitik.se:s och Veidekkes Lennart Weiss är tveksam till om förändringar i regelverk som kommissionen föreslår kommer leda till så många fler bostäder.
– Så sent som 2021 påbörjades ca 70 000 bostäder i vårt land, även med nuvarande regelverk. Att bostadsbyggandet nu rasat beror primärt på finansiella faktorer. Alltså är jag tveksam till värdet av en genomgripande översyn av just regelverken. Mest effektivt vore sannolikt att fokusera på kommunernas och myndigheternas handläggningstider och sätta tvingande och sanktionsgrundande maximitider. Därmed skulle kommuner och myndigheter tvingas att organisera arbetet mer effektivt, säger han till Fastighetstidningen som även har pratat med Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg:
– Kommissionen har fel om statliga stöd till byggande Med statligt stöd kan lågkonjunkturen överbryggas, och branschens kapacitet bibehållas, vilket ger en långsiktigt bättre konkurrens och produktivitetsutveckling, säger han och avfärdar även förslaget om fri hyressättning i nyproduktion.
– Man hävdar att det skulle öka investeringsviljan. Men om prisbildningen är svaret, varför har det byggts fler hyresrätter än den marknadsprissatta bostadsrätten de senaste trettio åren? Kommissionen hamnar snett när man ger sig på konsumentskyddet, särskilt när presumtionshyror redan idag ligger på nivåer som en begränsad del av befolkningen kan och vill efterfråga, säger han till Fastighetstidningen.
Här kan du läsa hela delbetänkandet ”Goda möjligheter till ökat välstånd”.