Politiken måste agera för att rädda kvar coliving på den svenska bostadsmarknaden

 

DEBATT | En överväldigande majoritet av riksdagspartierna är positiva till coliving. Ändå hotas verksamheten eftersom lagarna inte är anpassade till verksamheten. Nu måste politikerna agera, skriver Katarina Liljestam Beyer, ordförande i Svenska Colivingförbundet.

Vi vet att innovationer och nytänkande både efterfrågas och krävs för att lösa den dysfunktionella bostadsmarknaden. När nu byggkrisen tilltar i rask takt blir behovet av att tänka nytt än större. Några grupper får betala ett högre pris än andra för den dysfunktionella bostadsmarknaden. Saknas kapital eller tillräckligt med kötid är många utlämnade till en otrygg och dyr andrahandsmarknad.

Som ett tryggt, flexibelt och bekvämt boende har coliving, eller delningsboende som det heter på svenska, vuxit som bostadsform i hela världen. I en rapport från Svenska Colivingförbundet bekräftas att en överväldigande majoritet av riksdagspartierna är positiva till coliving. Men trots det politiska stödet riskerar Sverige bli ett av få länder i Europa där colivingbostäder inte går att driva på kommersiell grund.

Beslutet, som är överklagat till Svea hovrätt, riskerar nu att slå undan benen för alla seriösa aktörer i branschen

I mars 2024 fattade Hyresnämnden i Stockholm ett beslut där bostadsformen hanterats som en traditionell andrahandsuthyrning i en privat hyresbostad och där varje boende likställts med en inneboende i en vanlig bostadslägenhet. Ärendet gällde Colive och beslutet kom 21/3-2024. Beslutet, som är överklagat till Svea hovrätt, riskerar nu att slå undan benen för alla seriösa aktörer i branschen.

För den oinvigde innebär coliving en bostad där varje enskild bostadsgäst har en mindre lägenhet/privat rum och delar på större levnadsytor såsom vardagsrum och kök med andra. Ofta är dessa delningsbostäder kompletta hem med möbler, husartiklar, elektronik, bredband, hemförsäkring och städning. Vissa av boendena är dessutom bemannade med boendevärd. Det gör att serviceavgiften varierar, men hyran sätts utifrån den normhyresnivå som finns på orten för nyproducerade lägenheter.

Målgruppen är bred och omfattar allt från unga som flyttar hemifrån, internationell arbetskraft som flyttar till högkvalificerade jobb inom en lång rad branscher och senioren som vill ha ett bekvämt boende med ett socialt sammanhang.

Varken hyreslagen, blockhyreslagen eller PBL är därmed utformade med colivingbostäder i åtanke, vilket leder till utmaningar för operatörer och exploatörer som ofta utelämnas till enskilda tjänstemäns tolkning av juridiken

Sverige har på många sätt varit föregångare inom bostadssektorn, men många av dagens lagar och regler är skrivna i en annan tid och utifrån andra behov än de som finns idag. Varken hyreslagen, blockhyreslagen eller PBL är därmed utformade med colivingbostäder i åtanke, vilket leder till utmaningar för operatörer och exploatörer som ofta utelämnas till enskilda tjänstemäns tolkning av juridiken. Sammantaget är osäkerheten mycket hämmande för branschen. Därför har vi krävt att lagar och regler ska ses över och justeras. Det rör sig om marginella ändringar för att undanröja den osäkerhet som finns just i tolkningar av regelverken.

Naturligtvis är innovation alltid förknippat med risk, men samtidigt krävs att vi nu har modet och viljan att tänka nytt för att tillgodose de behov som finns på dagens bostadsmarknad. Behovet av rörlighet har ökat, vi har inom många branscher en global arbetsmarknad där coliving är en naturlig lösning för dem som rör sig mellan jobb på olika kontinenter. Det finns även en efterfrågan på bostäder som inkluderar service och som ger ett socialt sammanhang i en ny stad. Allt det är coliving ett svar på.

Det är inga radikala förändringar som krävs, viktigt är dock att det i lagstiftningen tydliggörs att delningsboende är en särskild kategoribostadsform

Detta inser Colivingförbundets medlemmar som består av allmännyttor, fastighetsägare och operatörer. Även inom politiken finns det en insikt, men nu räcker det inte längre med ord och insikter, utan nu krävs det handling och beslut för att branschen ska finnas kvar i framtiden. Coliving är ett viktigt komplement på bostadsmarknaden!

Det är inga radikala förändringar som krävs, viktigt är dock att det i lagstiftningen tydliggörs att delningsboende är en särskild kategoribostadsform.

Att råda bot både på ensamhet och rådande bostadsbrist i vårt samhälle är oerhört viktiga samhällsfrågor som rimligtvis borde ligga högre på agendan. Den osäkerhet som hyresnämndsbeslutet leder till är mycket beklagligt och kan få konsekvensen att en efterfrågad bostadsform helt försvinner från Sverige.

Katarina Liljestam Beyer
Ordförande i Svenska Colivingförbundet

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Det beslut som Hyresnämnden i Stockholm har fattat riskerar uppenbart att ta död på en bransch som har potential att ge ett välbehövligt tillskott av billiga boenden i våra storstäder. Det är märkligt att Hyresnämnden inte tar hänsyn till att delningsboende innehåller så mycket mer än ett inneboende i annans lägenhet. Det är, förutom det egna rummet, ett hem med gemensamma möblerade ytor och service och inte minst möjlighet till ett socialt sammanhang. Jag är farfar och morfar till 5 barnbarn som inom några år kommer att vilja flytta hemifrån. Vart ska de då ta vägen? Det kommer inte att finnas ekonomiska möjligheter att skaffa egen bostad vare sig genom köp eller via bostadskön. Andrahandsmarknaden kommer att vara begränsad och inneboende med dess osäkerhet och beroende av värdfamilj känns inte som bra alternativ. Jag hoppas innerligt att Svea hovrätt tar det enda rätta beslutet och upphäver Hyresnämndens beslut.
    Ulf Sandahl

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.