Hans Lindblad: Bostadspolitiken har nått vägs ände

 

Produktivitetskommissionen vill se ett totalt omtag om bostadspolitiken, liknande arbetet som gjordes med den stora skattereformen på 1990-talet.
– Då hade man också nått vägs ände, sa Lindblad på en presskonferens i samband med att kommissionens delbetänkande lämnades över till finansminister Elisabeth Svantesson på måndagsförmiddagen.

Hans Lindblad skrädde inte med orden när han beskrev problemen med den svenska bostadsmarknaden:

– Bostadsmarknaden är väldigt reglerad. Det har lappats och lagats och logiken tycks ha gått förlorad. Det finns omfattande mål- och intressekonflikter och försök till förenklingar har medfört motsatsen: Det finns undantag och sen finns det undantag från undantagen och det här blir väldigt svårarbetat.
– Det finns många särintressen men ett intressant särintresse saknas: De som har behov av att bo.
– Byggsektorns produktivitetsutveckling har kritiserats mycket – den är inte så dålig som det alltid har låtit men den kan absolut bli lite bättre.

Han menar att lapptäcket som nu utgör bostadsmarknaden och dess regel verk måste göras om i grunden.

– Vi har kommit till vägs ände och menar att det krävs ett samlat omtag av hela bostadspolitiken. Det görs bäst genom en total översyn av regelverk, incitament och förutsättningar. För att inte tappa tempo bör man ta avstamp i en mål- och inriktningsproposition där staten formulerar en tydlig målsättning för bostadsmarknaden och parallellt med det börjar man ändra i lagstiftningen. Jag tycker att man kan ta intryck av det arbete som gjordes med skattereformen på 80- och 90-talet; då hade man också kommit till vägs ände och man hade ett lappverk som inte gick att hantera. Då satte man upp en inriktning för hur man skulle reformera systemet och sen satte man igång ett arbete och gjorde det väldigt fort: Man kan verkligen om man vill – det är mitt medskick.

– Staten bör inte ställa mer krav på bostadsbyggnationen än vad som är samhällsekonomiskt motiverat samtidigt som säkerhet och hälsa naturligtvis säkerställs.

– Man kan snabbt öka tillgången på byggbar mark. Det kan man göra genom att ganska omedelbart bestämma att de tomter som finns – det finns 115 000 tomter i Sverige som inte är byggda – som bildades en gång i tiden för boende: låt folk bygga, mer eller mindre fritt.

– Man kan också överväga ett bygglovsfritt småhus. Vi har attefallshus och friggebodar – man kan göra detta större.

– Sen så tycker vi att man ska se över planmonopolet för att säkerställa att samhällsekonomiska hänsyn tas.

– Vi behöver säkerställa att kommuner inte ställer särkrav. Det är någonting som är olagligt idag men det efterlevs inte i praktiken – det finns inte en enda aktör som vi har pratat med som vi inte tar upp den här frågan.

– Sen lämnar vi också förslag på att vi tycker att man ska införa en fri hyressättning i nyproduktion, dock i mildare form än det förslag som sedan tidigare finns på bordet.

Här kan du se måndagens pressträff och här kan du läsa hela delbetänkandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.