”Problemen uppstod redan innan förhandlingarna drog igång”

 

Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig och ordförande Ingela Lindh skriver i en gemensam krönika på Fastighetstidningen att alla parter nu behöver ta sitt ansvar kring hyresförhandlingarna.

De konstaterar att de högt ställda förväntningarna på trepartsmodellen och den gemensamma vägledningen inte infriades.

”Problemen uppstod redan innan förhandlingarna drog igång. Hyresgästföreningen dröjde in i det längsta med att uppdatera förhandlingsordningarna så att det skulle vara möjligt för fastighetsägare att använda sig av skiljeförfarandet. Det skapade en onödig frustration och osäkerhet inför förhandlingarna”, skriver de och konstaterar sedan att Hyresgästföreningens bud låg långt under vads om stipulerades i trepartsöverenskommelsen och mängder av förhandlingar har gått till tvistelösningar,

De nivåer som sedan tvistelösningarna har kommit med ligger ”anmärkningsvärt långt från de nivåer som trepartens gemensamma förhandlingsmodell pekade på, och ännu längre ifrån de nivåer som egentligen krävs för att säkra att vi även i framtiden har många och väl underhållna hyresrätter.”

”Det beror sannolikt till stor del på att lagstiftningen inte ger någon närmare vägledning om på vilka grunder som hyresjusteringen ska ske och att trepartens gemensamma modell uppenbarligen gör det möjligt att lägga bud som saknar all form av ekonomisk realitet.”

Läs hela krönikan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.