Stockholms markpolicy håller på att arbetas om. Moderaterna vill se en ”hyrköpsmodell”.
I en skrivelse (till kommunstyrelsen, som har remitterat den till exploateringsnämnden som ska behandla frågan senare i veckan) skriver Christoffer Fjellner mfl:
”Vi menar att ett alternativ skulle kunna vara en modell för avbetalning eller ”hyrköp” vid försäljning av kommunal mark för bostadsbyggandet, exempelvis genom att upplåtelse först sker med tomträtt för att sedan efter en viss tid köpas loss. Genom att möjliggöra för avbetalning där den totala kostnaden för marken inte behöver betalas av direkt utan kan fördelas över ett antal år, skulle aktörer kunna få ekonomisk möjlighet att starta igång fler projekt även i utmanande tider.”
Förvaltningen skriver i sitt svar att ”Exploateringskontoret har sedan en tid tillbaka tillsatt en intern arbetsgrupp för att titta på huruvida en justering av markprisindex skulle kunna vara möjlig samt vilka konsekvenser en sådan justering skulle medföra.”
Det är en mycket god nyhet att moderaterna öppnar för tomträtt vid bostadsbyggande. Det underlättar särskilt för den i Sverige sorgligt underdimensionerade idéburna bostadssektorn och andra mindre kapitalstarka aktörer. Förvånande är att moderaterna sedan vill sälja marken, när bostadsägarna börjar få råd att betala och när markprisförändringarna gör att kommunen kan få sin rättmätiga del av alla de investeringar i stadsmiljön som gjorts under tiden. Vi borde ha en rejäl och grundläggande diskussion om markägandet och villkoren för att få exploatera kommunal mark.
Hur klarar man detta. Framtida överenskommelse om köp är ju inte juridiskt binadande och giltighetstiden för svävandevillkor är ju max 2 år.
Detta har ju försökts tidigare men spruckit eftersom det inte stämmer med Jordabalken.