Låt anställda i byggsektorn gå hem med bibehållen lön

 

DEBATT | Högerregeringen tittar bara på medan byggsektorn är den djupaste krisen på 30 år. Inför korttidspermitteringar för byggsektorn nu, skriver Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholm.

Trots den djupaste byggkrisen på 30 år står högerregeringen helt svarslös. Under presentationen av vårbudgeten varnar finansministern själv för att ”fler kommer bli arbetslösa”, men utan att kunna presentera några som helst åtgärder.

Att jobben och kompetensen i byggbranschen försvinner i rasande fart framstår som ett slags naturlag, men i själva verket är det en konsekvens av en passiv politik. Under tiden fortsätter branschen att lyfta konkreta, genomförbara lösningar som skulle kunna bromsa krisen: Till exempel ett statligt stöd till korttidspermitteringar.

Sedan 2014 har det funnits ett uppdaterat system för korttidsarbete då staten står för en tredjedel av arbetsgivarens kostnad. Det kan regeringen aktivera direkt

Korttidsarbete eller korttidspermitteringar – att arbetstagare behåller sin anställning och lön men i olika grad jobbar mindre – är inget nytt. Syftet är att kunna stödja sysselsättningen och dämpa arbetslösheten vid synnerligen djupa lågkonjunkturer och förhandlades fram av fackrörelsen i Sverige på 1930-talet. Sedan 2014 har det funnits ett uppdaterat system för korttidsarbete då staten står för en tredjedel av arbetsgivarens kostnad. Det kan regeringen aktivera direkt.

Genom att fördela kostnaderna mellan staten, arbetsgivaren och arbetstagaren kan företag snabbt anpassa sig till förändringar i marknaden och sedan återgå till normal arbetstid när ekonomin återhämtar sig. Under pandemin modifierade man stödet och lät staten stå för tre fjärdedelar av kostnaden för korttidsarbete och möjliggjorde en utökad arbetstidsminskning till 80 istället för 60 procent.

För varje jobb som försvinner i byggbranschen riskerar minst tre personer till att bli arbetslösa i närliggande sektorer

Trots att många saker skiljer dagens byggkris och den tidigare pandemin åt, finns det mycket som pekar på att det just nu behövs ett liknande stöd till byggbranschen.

Fyra skäl till att kortidspermitteringar i byggsektorn behövs:

# För varje jobb som försvinner i byggbranschen riskerar minst tre personer till att bli arbetslösa i närliggande sektorer. Konkurserna bland byggföretagen snittar enligt Stockholms Handelskammare just nu på sju om dagen.

# Anställda inom byggsektorn har viktiga kompetenser som riskerar gå förlorade när utbildad arbetskraft söker sig till andra sektorer. Därmed förlängs startsträckan för byggaktörerna när konjunkturen väl vänder.

# Det råder redan akut bostadsbrist, 80 procent av landets befolkning bor i de kommuner som uppger att de har underskott på bostadsmarknaden. På bara ett år har bostadsbyggandet mer än halverats och det riskerar att bli värre.

En statlig utredning som gjordes 2022 efter pandemin pekar på hur viktigt stöd för korttidsarbete kan vara under en kris

# Byggkrisen leder till ett produktionsbortfall på gigantiska 413 miljarder kronor fram till 2030, enligt Stockholms Handelskammares senaste beräkningar. Det är pengar Sveriges regering kastar i sjön.

En statlig utredning som gjordes 2022 efter pandemin pekar på hur viktigt stöd för korttidsarbete kan vara under en kris. Man har sett att stödet ger precis de effekter man vill åt: Positiva effekter för såväl enskilda individer och företag som för samhällsekonomin i stort. Vårbudgeten skramlade tom på åtgärder för byggbranschen, men det finns tillgängliga och bra verktyg för att motverka bostadsbrist trots att byggkostnaderna stiger.

Vi nöjer oss inte med en högerregering som tittar på medan allt fler förlorar sina jobb och vanligt folk, barnfamiljer, pensionärer och unga bor trångt, tvingas hyra i andra hand eller saknar möjligheten att flytta hemifrån

I Stockholms stad vänder vi på varje sten, förstärker planhandläggningen, för ständig dialog med byggaktörer för att hitta framkomlighet i projekten och ser hur vi kan använda allmännyttan för att upprätthålla byggandet och driva projekt framåt. Men enskilda kommuner eller fastighetsbolag kan inte och ska inte kompensera för en dumsnål regering som struntar i att en samlad bransch, fackföreningsrörelse och till och med Stockholms Handelskammare pekar på behovet av åtgärder.

Vi nöjer oss inte med en högerregering som tittar på medan allt fler förlorar sina jobb och vanligt folk, barnfamiljer, pensionärer och unga bor trångt, tvingas hyra i andra hand eller saknar möjligheten att flytta hemifrån. Genom ett statligt stöd till korttidspermitteringar i byggbranschen kan krisen kortas och den ekonomiska ljusningen, både för hushållen och byggandet, ligga inom räckhåll.

Clara Lindblom
Bostads- och fastighetsborgarråd (V), Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.