Föreslår flera ändringar i bostadsbidraget

 

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef för Sveriges Allmännytta, vill se ett höjt, breddat och indexerat bostadsbidrag.

Efter att regeringen genomfört en sjunde tillfällig höjning av bostadsbidraget höjs allt fler röster för en permanent höjning.

Jörgen Mark-Nielsen tycker att den tillfälliga höjningen borde breddas – i dag omfattar den bara barnfamiljer.

– Regeringens förslag innebär att endast barnfamiljer får ta del av det höjda bostadsbidraget, men de ökade levnadsomkostnaderna drabbar alla hushåll. Även låginkomsthushåll utan barn som är berättigade till bostadsbidrag borde få tilläggsbidraget, säger han i en artikel på Sveriges Allmännyttas sajt.

Enligt statistik från Försäkringskassan var det närmare 126 000 hushåll som tog emot bostadsbidrag i december 2023. Av dessa var den dominerande delen, 106 100 hushåll, barnhushåll, vilket motsvarar knappt 84 procent. Det är en minskning från december 2021 då knappt 156 000 hushåll tog emot bostadsbidrag, skriver Sveriges Allmännytta.

Jörgen Mark-Nielsen menar att bostadsbidraget behöver ses över på flera sätt:

# Nivån på bostadsbidraget måste stå i rimlig relation till boendekostnaderna. Därför behöver nedtrappningsgränsen och de övre bostadskostnadsgränserna höjas.

# Nivån på bostadsbidraget måste följa med när boendekostnaderna ökar. Bidraget bör därför indexeras så att inte varje höjning ska kräva ett riksdagsbeslut.

# Månadsavstämning mot hushållens inkomster bör införas så snart som möjligt för att hushållen ska få rätt bidrag från början, vilket minskar risken för återbetalningskrav och den skuldsättning som detta kan leda till.

# Försäkringskassan behöver kunna besluta om förhandsbesked om bostadsbidrag. Ett sådant besked skulle väsentligt underlätta för hushåll med svag ekonomi att få hyra en lägenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.