KRÖNIKA | För ett år sedan lämnade Stefan Attefall Bostadspolitik.se och blev landshövding i Uppsala län. Nu är han tillbaka som krönikör och skriver om landshövdingens och länsstyrelsernas roller inom bostadsförsörjningen. Vissa delar kan förbättras. I en annan ”är bara tid, pengar och uppfinningsrikedom restriktionerna”.
En gång i tiden var vi landshövdingar Konungens befallningshavare. Titeln försvann på 1950-talet men byggde på Axel Oxenstiernas idé med ämbetet när det inrättades på 1600-talet. Landshövdingen skulle se till att de nationella besluten genomfördes ute i landet och rapportera tillbaka vad som hände runt om i landet. Och även om vi numera är regeringens befallningshavare så är uppgiften i grunden densamma.
Som landshövding är man i samverkansbranschen, brukar jag säga när folk frågar vad jag gör
I länsstyrelseinstruktionen står det att vi ska främja länets utveckling, samordna olika samhällsintressen och främja samverkan mellan kommuner, regioner, statliga myndigheter och andra relevanta aktörer i länet. När det gäller bostadsförsörjningen ska vi ”verka för att behovet av bostäder tillgodoses”.
Som landshövding är man i samverkansbranschen, brukar jag säga när folk frågar vad jag gör. Genom det vida mandat vi har, vår traditionstyngda roll och det residens vi huserar i kan vi sammanföra människor, knyta ihop kontakter och påverka utvecklingen. En sorts mjuk makt som jag insett inte ska underskattas.
Självklart har vi landshövdingar och den länsstyrelse vi är chef över också en viktig beslutsroll i en rad sammanhang. Inte minst gäller det i tillstånds- och miljöprövningsfrågor, när det gäller överklagningar av kommunala beslut och som bevakare av riksintressen.
Analyserna både kan och bör bli mer kvalificerade för att bättre stödja kommunerna i deras arbete
När det gäller bostadsförsörjningen har länsstyrelserna sex roller:
1) Varje år gör vi en omfattande bostadsmarknadsanalys som bildar underlag för Boverkets arbete och den analys som Regeringskansliet gör. Processen är också ett utmärkt tillfälle att få samtala med kommunerna om bostadsfrågor, och i Uppsala län följer vi också upp analysen med en uppskattad bostadskonferens. Analyserna både kan och bör bli mer kvalificerade för att bättre stödja kommunerna i deras arbete.
2) Länsstyrelserna är inne i en rad informella och formella samråd med kommunerna kring detaljplaner, riksintressen, strandskydd, hälsa och säkerhet rörande de ingripandegrunder som åligger länsstyrelserna. Här är vår förmåga att kompetent ge råd och stöd viktig.
3) Handläggningstider vid miljöprövningar, överklagande av bygglov samt överprövning av detaljplaner kring riksintressen, strandskydd, etcetera. Här har vi anledning att förbättra våra handläggningstider. Samtliga beslut som vi fattar kan också överklagas till högre instans.
Här är bara tid, pengar och uppfinningsrikedom restriktionerna
4) Vårt sociala hållbarhetsarbete där vi är inne på frågor som segregation, hemlöshet, brottsförebyggande arbete, etcetera. Här har vi mest en stödjande och kunskapsförmedlande roll gentemot kommunerna. Men rollen är viktig, inte minst till de mindre kommunerna som har små egna resurser.
5) Vissa rester finns kvar av det utfasade investeringsbidraget. Dessutom har vi en del stöd till energirenovering och äldreboenden, där vi kan förbättra våra handläggningstider. Här är vi i hög grad styrda av strikta regelverk.
6) Vår roll som landshövdingar att samla folk, fokusera och uppmärksamma saker via vårt utåtriktade agerande, vår representation och så vidare. Här är bara tid, pengar och uppfinningsrikedom restriktionerna.
Läget på bostadsmarknaden är, som alla vet, mycket bekymmersamt med en kraftig nedgång i bostadsbyggandet. I ett län som Uppsala, som växer snabbast i Sverige för åttonde året i rad, är detta synnerligen allvarligt. I Uppsala sjuder det av innovation och företagande framför allt inom Life Science och grön teknik. Bara i Tierp och Östhammars kommuner beräknas 50 miljarder kronor investeras i grön omställning de närmaste tio åren. Nya ledningsgator för elkraftöverföring, slutförvar av kärnbränsle, öppnande av Dannemora gruva för att bli den första fossilfria gruvan, fabrik för syntetiskt flygbränsle och en rad investeringar i världsledande företag som Sandvik, Atlas Copco och Stora Enso ingår i detta. Lägg därtill investeringarna i fyra spår Uppsala–Stockholm, södra Uppsalas utbyggnad och investeringarna i e-handelsparken i Morgongåva så inser alla vidden av den arbetskraft – och de bostäder – som kommer att behövas.
Vi för vår del måste minska våra handläggningstider och vara smidigare och bättre i vårt stöd till kommunerna. Men vi måste också få mer muskler och resurser
Länsstyrelserna har i vårt budgetunderlag önskat mer resurser och mer muskler att bistå kommunerna i deras bostadsförsörjning. Min uppmaning till alla aktörer är att vara mer kreativa. Så goda omständigheter som vi haft under gångna år med extremt låga räntor och långvarig högkonjunktur kommer inte tillbaka. Därför måste branschen, kommunerna och staten tänka i nya banor. Här kan länsstyrelserna spela en mer aktiv roll och landshövdingarna kan utgöra en sambandscentral för att få alla krafter att dra åt samma håll. Vi för vår del måste minska våra handläggningstider och vara smidigare och bättre i vårt stöd till kommunerna. Men vi måste också få mer muskler och resurser.
Stefan Attefall
Landshövding i Uppsala län