Satsningar för 17,3 miljarder – men inget stöd för byggsektorn. Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade vårändringsbudgeten på måndagsmorgonen.
Det mesta var redan känt när vårändringsbudgeten presenterades på måndagsmorgonen. Den största satsningen rör kommuner och landsting som får sex miljarder, Kriminalvården får 1,4 miljarder och en miljard läggs på flyget.
På bostadssidan förlängs den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer, en kostnad på 650 miljoner kronor.
I övrigt finns en liten rockad under rubriken ”Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande”, där tre miljoner flyttas över till Boverket för hantering av stöd till kommuner som stimulerar småhusbyggande och konvertering av lokaler till bostäder. De tre miljonerna tas från området ”Bostadspolitisk utveckling”, vilket är just ovan nämnda stöd. ”Minskningen innebär att mindre medel kommer att kunna betalas ut i stöd till kommunerna”, skriver regeringen i budgetpropositionen.
Boverkets anslag ökas därmed från 294 till 297 miljoner medan stödet till området ”Bostadspolitisk utveckling” minskas från 85,6 till 82,6 miljoner kronor.
Stockholms Handelskammare är en av aktörerna som saknar nödvändiga reformer för att stödja byggbranschen.
– Byggbranschen kämpar för sin överlevnad. Regeringen pratar om att man ska öka tillväxten men presenterar inte en enda lösning på byggkrisen. Våra beräkningar visar att produktionsbortfallet kan uppgå till 1 000 miljarder kronor om inga politiska åtgärder sätts in. Just nu går sju byggbolag omkull varje dag, så nu krävs handling, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj säger:
– Regeringen missar chansen att på allvar möta den pågående krisen på bostadsmarknaden. Jag ser över huvud taget inga åtgärder som är inriktade på att få i gång bostadsbyggandet, eller ger hushållen de lättnader som skulle behövas.
– Obos har flera förslag som skulle ge marknaden den skjuts som behövs. En statlig kreditgaranti kan få fler aktörer att våga byggstarta medan amorteringslättnader och det förslagna startlånet sänker trösklarna till det ägda boendet. Krisen pågår här och nu, regeringen har inte tid att vänta.
Fastighetsägarna poängterar att den nyindustrialiseringsstrategi som regeringen aviserar i vårpropositionen behöver innehålla konkreta reformer för ökat bostadsbyggande.
– För att vi ska lyckas med nyindustrialiseringen behöver det finnas bostäder att flytta till på våra tillväxtorter. Med ett bostadsbyggande på bottennivåer behövs det genomföras reformer på bostadsmarknaden för att öka investeringarna, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
– De åtgärder som är mest angelägna att genomföra för ökat bostadsbygganden har fördelen att de inte är kostnadsdrivande samtidigt som de snabbt kan ge fler bostäder där behovet är som störst, säger Anders Holmestig, som också framhåller att fler reformer behöver genomföras samtidigt för att öka bostadsbyggandet.
– Det handlar om att korta ledtiderna för byggande, öka utbudet av byggbar mark, minska antalet överklaganden och inte minst se till att öka investeringarna i bostäder genom att minska den ekonomiska osäkerheten. Fri hyressättning för nybyggda lägenheter är avgörande för att minska den ekonomiska osäkerheten och öka byggandet, säger Anders Holmestig.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder:
– Vi är besvikna. För det första verkar ju regeringen glömt bort tre miljoner hyresgäster i årets budget. Mer pengar till det ägda boendet medan hyresgästerna får stå tillbaka. Vi ser inga åtgärder för att stärka upp hyresgästernas tuffa ekonomiska situation men heller inga åtgärder för att mildra den allvarliga bygg- och bostadskrisen vi befinner oss i. Jag tycker väljarna ska kunna förvänta sig en större krisinsikt i de svåra tider som råder, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg fyller i:
– Jag är djupt oroad över bostadssituationen, och byggkrisen är ett faktum. I år störtdyker byggandet och det ser ännu mörkare ut framåt. Bostadsbristen kommer att förvärras och den ekonomiska krisen kommer fördjupas när regeringen passivt ser på. Både vi hyresgäster och övrig bransch har länge efterfrågat stimulanser med verklig effekt på bostadsbyggandet, som förmånliga bygglån och investeringsstöd. Ett utökat rotavdrag ger inga nya byggkranar i skyn.
Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand:
– Det är en stor besvikelse att regeringen trots detta inte kommer med några förslag på åtgärder för att få i gång byggandet.
– Ska byggandet öka krävs åtgärder som förbättrar investeringskalkylerna och gör det lönsamt att bygga, samtidigt som hyrorna måste hållas nere på nivåer som hushållen har råd att betala. Det är viktigt att ge förutsättningar för ett ökat industriellt byggande, ett nationellt typgodkännande skulle underlätta för det. Dessutom bör LOU ändras så att lagen inte behöver tillämpas av allmännyttan och reglerna om presumtionshyra ses över. Dessa åtgärder påverkar inte statens budget, säger Anders Nordstrand.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger:
– Byggarbetare sägs upp här och nu och det skärs ner i vård, skola och omsorg. Det är akuta problem som regeringen struntar i.
Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på Jagvillhabostad.nu, säger:
– Jag förstår inte vad regeringen vill ska hända. Bostadsbyggandet har kraschat och företag efter företag i byggbranschen går omkull. Denna utveckling kommer inte att vända av sig självt på flera år, utan kräver att staten går in med krispolitik och stöttar upp bostadsbyggandet. Då krävs det garantier, subventioner och en bostadsminister som fattar problemet. Men om man är nöjd med att det inte byggs och att arbetslösheten ökar bland byggarbetare, då är det klockren politik.
Regeringen väljer i sin budget att fortsätta förlänga det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer, vilket är för sjunde gången sedan det infördes under pandemin.
– Tillägget infördes i en tid av ökade kostnader och oroligheter i ekonomin. Nu när det för sjunde gången höjts tillfälligt så kan väl alla konstatera att det behöver permanentas, eftersom priserna knappast kommer gå ner. Men varför bara för barnfamiljer? Unga yrkesverksamma och studerande känner av ekonomins nedgång minst lika hårt och är också i behov av ett högre bostadsbidrag. Höj det permanent för alla, säger Alexander Wilson van Deurs.