#223 Mikael Källqvist: Det måste finnas en faktagrund och en transparens i hyressättningssystemet

 

BOPOLPODDEN | Nyligen kom kommunala Mimers vd Mikael Källqvist med kraftig kritik, både mot Hyresgästföreningen, den egna medlemsorganisationen Sveriges Allmännytta och Hyresmarknadskommittén. I Bopolpodden utvecklar han kritiken: Trepartsöverenskommelsen är i grunden bra, menar han, men sättet den tolkas – eller inte tolkas – på och bristen på transparens gör att förtroendet är allvarligt skadat. Programledare: Anna Bellman.

Mikael Källqvist.

Nyligen skrev Mikael Källqvist, vd för kommunala Mimer i Västerås, ett uppmärksammat debattinlägg i Fastighetstidningen om hyresförhandlingarna och bristen på transparens i Hyresmarknadskommitténs beslut om att hyrorna för Mimer skulle höjas med 5,25 procent.

Han riktade sig direkt till Sveriges Allmännyttas Anders Nordstrand och Hyresgästföreningens Marie Linder: ”Vänligen redovisa hur utfallet för Mimers del, med två decimalers exakthet, blev 5,25 procent 2024 utifrån den vägledning ni tagit fram.”

Bakgrunden är trepartsöverenskommelsen som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen ingick 2022 och som vidareutvecklades med en vägledning inför förhandlingarna om årets hyror.

Efter att parterna lokalt tolkat överenskommelsen väldigt olika fick tvistelösningen Hyresmarknadskommittén ta beslut om hyreshöjningarna – och den landade på 5,25 procent, att jämföra med de dryga 12 procent som Mimer hade yrkat på.

Överenskommelsen går i korthet ut på att man ska ta hänsyn till tre parametrar – kostnadsutvecklingen, lokala förutsättningar och hyresgästernas intresse.

Men hur Hyresmarknadskommittén kommer fram till de 5,25 procenten lämnas det ingen motivering till.

– Då vill jag ställa det på sin spets genom att skicka det här vidare till de centrala parterna: Om vi nu inte kan tolka det här, vi som jobbar lokalt: Hur ser ni på det? Och utifrån överenskommelsen, och vägledningen: Hur har Hyresmarknadskommittén viktat de här tre parametrarna?

– Varför har hyresökningen har blivit just 5,25 procent? Det låter väldigt vetenskapligt när det är på två decimaler. Men jag kan gissa att det inte är så vetenskapligt där bakom. Man har transporterat det bekymmer som vi har lokalt; att man är oense om parametrarna, och det blir kohandel. Om det inte är på det viset hade de ju kunnat gå ut och tala om hur de gör det, säger han i podden.

”Sverige borde kunna bättre än så här”

– Jag tycker att Sverige borde kunna bättre än att vi ska hålla på så här. Det måste finnas en faktagrund och en transparens för hur hyrorna tas fram.

Men Mikael Källqvist har inte fått några svar från Sveriges Allmännytta eller Hyresgästföreningen. Inte publikt i alla fall.

– Jag har pratat med Anders Nordstrand och han har förklarat varför han inte vill gå ut i en offentlig diskussion med mig. Och det förstod jag redan innan, jag hade inte förväntat mig att han skulle bemöta det här officiellt. Men jag önskar lite mer från Hyresgästföreningen, jag tycker att det är där skon klämmer.

Mikael Källqvist tillhör inte dem som vill skrota trepartsöverenskommelsen eller dem som starkt förespråkar fri hyressättning i nyproduktion som en lösning. Hans önskan är helt enkelt att trepartsöverenskommelsen och parametrarna ska användas, helst som ett sätt att snarare ”räkna ut” hur höga hyresökningarna ska bli än som ett underlag för hårda förhandlingar.

– Jag tror på att bygga vidare på den här modellen. Jag tror att om man börjar använda den här modellen, om alla tre parter tar ansvar för den, så har den en framtid.

Lennart Weiss.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:

– Genom trepartsöverenskommelsen var parterna överens om hur hyresförhandlingarna skulle gå till och inför det här året har man till och med gett ut en gemensam handledning. Det är klart som sjutton att om man är enig om kriterierna och ense om ramarna, och sen kommer till ett resultat som inte alls är kopplat till ramarna och förutsättningar som partnerna har enats om – ja, då förstår man ju att folk inte förstår någonting. Och Mikael Källqvist är ju inte ensam om att uttrycka den här frustrationen, den är ju väldigt spridd på både den privata och den allmännyttiga sidan.

Lennart Weiss ser en tydlig förskjutning hos de tre parterna.

– Tidigare har Allmännyttan och Hyresgästföreningen varit tämligen eniga i sina ståndpunkter kring systemet. Nu upplever jag, även om det inte uttalas öppet, att allmännyttans representanter börjar glida över till samma ståndpunkt som Fastighetsägarna och att Hyresgästföreningen står mer och mer ensam och försvarar den ordning som gäller.

– Det är värt att notera att Mikael Källqvist är tydlig med att han i grunden är positiv till treparten och jag tycker att han motiverar det på ett väldigt bra sätt. Han är inte för att man går över till ett indexerat system och jag tycker att han har goda argument för det.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.