Veckans Aktuellt v15: Passiva banker får utvecklingen att stanna upp – men felet ligger hos FI

 

VECKANS AKTUELLT | Trögare att hyra ut nyproducerade lägenheter – även i Stockholm. Välkommen diskussion om hur byggandet kan göras jämnare över konjunkturcyklerna. Visst är bankerna en bromskloss när det gäller byggandet – men det är Finansinspektionens fel, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som även kommenterar avslöjandet om Bravidas misstänkta fakturafusk, S-förslaget om svartlistning och Bostadspolitik.se:s storsatsning tillsammans med branschen i Almedalen. Programledare: Anna Bellman.

Nu börjar det blir svårt att hyra ut nyproducerade lägenheter, även i Stockholm. Åtminstone enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm, som menar att marknaden har blivit allt trögare sedan i somras. De får dock mothugg från bland andra Titanias Einar Janson.

– Jag ska inte uttala mig tvärsäkert, framför allt inte kring enskilda bolag eller projekt, men uthyrningstiderna har ju gått upp i hela landet. Tiden för att hyra ut den sista lägenheten är mycket längre i dag. Tiden för omflyttningar är också mycket längre och hade det varit ett jättetryck på hyreslägenheter så hade det ju byggts fler, så när det gäller den generella bilden behöver man inte ifrågasätta vad Marika Klerby Nordström på Bostadsförmedlingen säger.

Lennart Weiss resonerar också om hur förslaget om fri hyresmarknad i nyproduktion hade påverkat marknaden i det här läget.

– Hyrorna är redan på marknadshyresnivån, så det går inte att höja hyrorna väsentligt. Däremot skulle man få en förändring när det gäller förutsägbarhet kring de finansiella förutsättningarna så den osäkerheten hade försvunnit med fri hyressättning i nyproduktion – men det hade alls inte knuffat upp hyrorna.

Sverige avviker med större svängningar än andra länder
Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen talade på Fastighetsvärldens seminarium i Uppsala i veckan och konstaterade, angående bostadsbyggandet, att det svänger mer i Sverige än i något annat land i Europa och att det är ett problem som finanspolitiken bör fokusera på – att hitta åtgärder som skapar ett jämnare byggande.
– Det här är ett tema som bland andra vice riksbankschef Anna Breman har tagit upp vid ett antal tillfällen – att Sverige avviker genom de stora svängningarna. Det handlar om att man i våra grannländer har förstått att en efterfrågestyrd bostadsmarknad måste stöttas på olika sätt. De som har en ägarstyrd bostadsmarknad stöttar efterfrågan. De som har en stor hyresmarknad stöttar de svagaste hushållen.
– Sen tycker jag att det är intressant att Kainelainen noterar i förbigående att det dramatiska fallet i bostadsbyggandet har haft ett väldigt hög samhällsekonomisk kostnad. Vi har fått ett bortfall i BNP på 0,8 procent, vilket motsvarar 50 miljarder – det visar hur ekonomiskt och politiskt irrationellt det är att politikerna sitter med armarna i kors.

Kommer en del känslodrivna förslag
Socialdemokraterna kommer att lägga fram ett förslag till riksdagen om att svartlista företag som återkommande fuskar med arbetsmiljön, skriver tre S-riksdagsledamöter – bland andra den förre justitieministern Morgan Johansson.

– Det kommer förslag lite då och då, både från Socialdemokraterna och oppositionen som adresserar samma problem. Tittar man på varje förslag enskilt så kan man ju se att de är lite känslodrivna, de kanske inte är helt genomtänkta i alla avseenden, men de adresserar ett problem. Det jag kan konstatera när jag lyssnar till diskussionen är att de inte har en riktigt mogen analys av vad som är det bakomliggande problemet: Oavsett om vi pratar om fusk med skatter eller löner eller arbetsmiljö, så finns problemet främst hos bolag som har en stor andel utländsk arbetskraft. De fuskar med personalens löner, skatter, pensionsavsättningar, trygghetsförsäkringar och de har inte en säkerhetskultur. Det är det problemet som man behöver annonsera. Den typen av bolag måste man tackla hårdare.

– Är det då en väg att svartlista dem från rut och rot? Det kanske är en dellösning. Jag tycker att man inte borde ställa ut rotbidrag till företag som inte utför tjänsterna med egen anställd personal. Det hade varit ett bra första steg.

Upprörande avslöjande om Bravida

Nyligen rullades det upp en skandal kring installationskoncernen Bravida – Region Skåne har polisanmält bolaget för misstänkt fakturafusk. I 11 av 14 granskade fakturor hade Bravida fakturerat för fler timmar än vad som var registrerat i Bravidas egna system.

– Det är upprörande. Men tyvärr är det här nånting som dyker upp med jämna mellanrum. Jag skulle väl säga så här; om ett företag fuskar med timmar, då är det ju ganska hög sannolikhet att det finns fusk i andra avseenden också, det här ger vatten på Nima Assadis kvarn.

– Jag hade nog inte väntat med att ett stort och respekterat företag som Bravida skulle ha det här problemet med att salta räkningar med timmar.

Finansieringsmarknaderna fungerar inte
Bankerna är en bromskloss för byggandet i norra Sverige – det menar Byggföretagens regionchef Johan Hallberg.
– Det är helt uppenbart att det är på det sättet. Och det gäller inte bara Norrland, det gäller i övriga landet också. Vi hör hela tiden om företag som har ett sunt projekt men som bara får en eller möjligen två offerter på ett byggkreditiv. Det finns gott om exempel på företag som har sunda projekt som inte får offerter på lång finansiering.
– Finansieringsmarknaderna fungerar inte, och det här är en kritik som ska riktas till Finansinspektionen. Det blir ett kvitto på att Finansinspektionens ständiga prat om att bankerna riskerar att bli överexponerade mot fastighetssektorn om de finansierar bostadsbyggande har gjort bankerna passiva och det får konsekvenser. Utan en fungerande finansiell marknad så fungerar inte vare sig industrin eller samhällsbyggandet.

Vi storsatsar med branschen i Almedalen!
Bostadspolitik.se gör en storsatsning i Almedalen. Tillsammans med sju branschaktörer – Aros Bostad (som snart har köpt upp och bytt namn till Besqab), Coreco, HSB, Fastighetsägarna, Magnolia Bostad, SBAB och Wallenstam – skapar vi en ny bostadspolitisk arena i Almedalen.

– Vi har hört från många håll i branschen att det inte är särskilt bra att det finns 10–15 aktörer som gör program i Almedalen, som konkurrerar om samma ämnen och samma talare. Nu samlar vi kraft så att vi får detta på ett ställe, en samlingspunkt med bransch och politiker där vi träffas och utbyter erfarenheter. Det här fyller flera goda syften, både sociala och affärsmässiga – och framför allt så stimuleras den bostadspolitiska debatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.