Moderaternas David Josefsson får mothugg om rotavdraget av studenten Alexander Långdahl på GP Debatt. Tittar man närmare på hur rotavdraget används ser man en helt annan bild än den Josefsson målar upp, menar Långdahl.
David Josefssons budskap i sitt inlägg för ett par veckor sedan var att det till stor del är ”vanligt folk” som poliser och sjuksköterskor som använder rotavdraget.
Att bilden stämmer på ytan, håller Långdahl med om, men om man tittar djupare är bilden en annan, menar han.
Även om 53 procent av dem som använder rotavdraget är medelinkomsttagare så är fördelningen en annan: ”28 procent av höginkomsttagare, cirka 13 procent av medelinkomsttagare och cirka 7 procent av låginkomsttagare använde rotavdraget enligt information hämtat ur utredningen av riksdagens utredningstjänst”, skriver Långdahl.
Fördelningen bland de som använde 40 000 – 50 000 i avdrag ger ytterligare en annan bild: ”Här finns 12,86 procent av höginkomsttagare, 7,09 procent av medelinkomsttagare och 1,84 procent av låginkomsttagare.”
Alexander Långdahl, som beskriver sig som partipolitiskt obunden student i Göteborg, avslutar:
”Att måla upp en bild av att möjliggöra rotarbeten för de rikaste av de rika, med en nota på 960 miljoner kronor för skattebetalare, som något som gynnar den ”vanliga svensken” är i bästa fall vilseledande. Att försöka bilda opinion på annat än fakta är både olämpligt och odemokratiskt. Svenska medborgare förväntar sig och förtjänar bättre av sina folkvalda representanter.”