Veckans Aktuellt v14: Förhoppningar inför vårändringsbudgeten

VECKANS AKTUELLT | Regeringens senaste åtgärder är välkomna små delar som kan bygga en bra helhet. Det kommer positiva signaler kring både bostadsbyggandet och prisutvecklingen – vår expertkommentator Kent Persson tror dock att de är något för positiva. Han berättar också om sina förhoppningar inför vårändringsbudgeten – där han hoppas att en förhandlingslösning presenteras. 

Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt.

Regeringen ger Statistiska Centralbyrån i uppdrag att utreda en databas för hyror.
– Ett bra initiativ som branschen välkomnar och som redan den förra regeringen var på. Det skapar transparens och kan visa hur marknaden fungerar, och inte fungerar, säger Kent Persson i Veckans Aktuellt.

KD:s Larry Söder efterlyste precis det här i sitt debattinlägg om att det är dags att remittera förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Den här åtgärden skulle därmed kunna ses som ett led i det arbetet.
– Ja, jag tror att det hänger ihop, det är en viktig del i den reformen. Regeringen har svängt i positionen här – från att vara skeptisk till att bli avvaktande till att man nu är tydlig med att man vill genomföra den här reformen. Den här databasen gör att konsumenten får ett starkt stöd kring vad hyresnivåerna ligger på när det är dags att förhandla.

En pusselbit som måste förbättras
Det tillsattes också en utredning som ska undersöka hur lantmäterimyndigheterna – det finns både statliga Lantmäteriet och ett 40-tal kommunala lantmäterier – ska bli mer effektiva och hur de ska organiseras i framtiden. Bostadsminister Andreas Carlson presenterade det här genom ett debattinlägg på Bostadspolitik.se.
– Det är nödvändigt att öka effektiviteten i systemet – mycket har en tendens att fastna hos lantmäterimydigheterna, vilket regeringen har uppmärksammat. En pusselbit som måste förbättras.

Vore välkommet att permanenta höjning av bostadsbidraget
Nästa måndag – den 15 april – presenteras årets vårändringsbudget. Finansminister Elisabeth Svantesson har sagt att det blir satsningar för 16,8 miljarder kronor. Satsningar för mer än hälften av det beloppet har presenterats; sex miljarder till regionerna, en dryg miljard för att stärka flyget, en miljard för att återställa E6 i Stenungsund – och 650 miljoner till ytterligare en tillfällig förlängning av bostadsbidraget till barnfamiljer.
– Man gör nu bedömningen att man sannolikt fått inflationen under kontroll – vi kommer sannolikt att få se en mer expansiv budget i höst. Det är bra att man förlänger den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget även om jag gärna hade sett att man istället permanentade höjningen. Det är många barnfamiljer som har det tufft och som kommer att ha det i många år framåt.

­– Annars tror jag inte på några större satsningar. Vad jag hoppas på är ett besked om införande av fri hyressättning i nyproduktion. De tre regeringspartierna är överens och man förhandlar med Sverigedemokraterna, som vill ha något för att släppa igenom förslaget. De kanske vill ha en viss satsning som kan komma att presenteras i vårändringsbudgeten tillsammans med nyheten om friare hyressättning. Det vore en välkommen nyhet för branschen.

Delar Mikael Källqvists kritik
Mikael Källqvist, vd för kommunala Mimer i Västerås, skrev ett frustrerat debattinlägg, där han menar att Hyresmarknadskommitténs beslut om årets höjning för Mimer, på 5,25 procent är ”en vantolkning” av Trepartsöverenskommelsen. Han kritiserar bristen på transparens.
– Jag delar Mikael Källqvists kritik – det är ett omodernt arbetssätt att ta beslut bakom lyckta dörrar och inte redovisa hur man har kommit fram till det. Mer transparens är en nödvändighet om hyressättningssystemet ska fungera.
– Det är ett år kvar av trepartsöverenskommelsen, som hittills inte har fungerat och mycket lite talar för att den kommer att fungera år tre. Det kan bli så att förhandlingssystemet brakar samman och då måste politiken kliva in och då får vi ett annat system.

Prognos kanske något för positiv – men fortfarande under halva behovet
Byggföretagen kom med en ny prognos för bostadsbyggandet. Den är lite mer positiv än prognosen som kom i höstas. Nu tror Byggföretagen på 25 600 påbörjade bostäder i år och 30 000 år 2025.
– Även om det är lite mer optimistiskt än i höstas är det fortfarande väldigt låga nivåer. 30 000 är inte ens hälften av Boverkets behovssiffror. Jag tror att prognosen är lite för positiv, men jag hoppas att jag har fel.

SBAB har de senaste dagarna redovisat att mäklarna visar på den största optimismen när det gäller prisutvecklingen sedan före pandemin och de har också kommit med prisstatistik som visar att den faktiska utvecklingen nu har varit uppåtgående i tre månader i rad.
– Jag känner också här att jag hoppas att jag har fel, men jag tror att det tar lite längre tid än de flesta hoppas på att få priserna att stiga. Men vi får hoppas att de kommande räntesänkningarna kan göra att folk vågar köpa. Att priserna i det befintliga beståndet stiger är ju också avgörande för att nyproduktionen ska kunna komma igång igen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.