Samarbete ska öka bostadsbyggandet i Pajala

Nu satsar Pajala kommun tillsammans med Kaunis Iron för att få igång bostadsbyggandet.
Bygglyftet kallas samverkansprojektet som erbjuder byggbar mark.
– I ett första steg har Pajala bostäder bestämt sig för att inleda arbetet för att bygga cirka 20 nya lägenheter, de första vi byggt sedan 2013, säger Leif Gräsvik, vd för Pajala bostäder.

I Pajala är i skrivande stund 51 inskrivna hos Arbetsförmedlingen och det finns 273 lediga jobb. Därutöver kommer Kaunis Iron att behöva ytterligare minst ett 50-tal nya medarbetare den dag det nya dagbrottet i Sahavaara ska tas i drift. Tillsammans med Pajala kommun har Kaunis Iron nu tagit fram ett koncept, Bygglyftet, för att få igång bostadsbyggandet i kommunen.

– Vi har kartlagt all ”byggbar mark” som vi kan erbjuda och vi ser att vi kan skapa utrymme för 80 nya lägenheter på fyra tomter, ytterligare åtta radhus och cirka 40 villatomter. Vi vill satsa på att bygga boenden för familjer. Vi ser att projektet ”Hej hemby” har en lista på nyfikna som är intresserade av att flytta hit, säger Fredrik Holmström, utvecklingschef på Pajala kommun.

– Vi jobbar för att göra allt vi kan som kommun för att underlätta för entreprenörer att sätta spaden i marken. Vi kan utlova snabb hantering av de projekt som blir aktuella.

Första kommunala nybygget på tio år

Ett tecken på Pajala kommuns nya offensiva strategi är det faktum att Pajala bostäder nu beslutat förbereda för att bygga cirka 20 nya lägenheter centralt i Pajala 2025. De första de bygger på tio år.

Åsa Allan, vice vd, Kaunis Iron:
– Vi ska hjälpas åt att kommunicera ut möjligheterna som finns här och vårt underliggande behov är ju en garant för att nya bostäder behövs. Vi ser att det byggs nytt igen nu här i kommunen och att det föds barn i byarna, så vi måste alla hjälpas åt att skapa bra förutsättningar för ett växande Pajala. Det ska vi göra dels genom att åka på branschevent tillsammans, dels bjuda in aktuella entreprenörer.

Ulrica Hammarström, kommunalråd, Pajala kommun:
– Vi har ett oerhört stort behov av bostäder och det är en nyckel till att lösa många av de utmaningar vi står inför. Att Pajalabostäder nu beslutat att bygga nya lägenheter är en stark signal för den framtidstro som finns i kommunen och jag hoppas att det kan bidra till att fler aktörer tar steget att våga börja bygga bostäder i Pajala. Att vi dessutom kan kroka arm med näringslivet på denna resa ser jag som extra positivt för att skapa en växande och attraktiv kommun.

En färsk attitydundersökning visar också ett exempellöst stöd för de nya gruvorna i kommunen. Hela 90 procent av kommunmedborgarna är positiva till nya dagbrott.– Det finns en stark sammanhållning i Pajala som vi är mycket tacksamma för, det gör det möjligt för oss att ha en nära samverkan. Vilket är en grundförutsättning för att vi ska lyckas. Tillsammans ska vi nu förverkliga Bygglyftet och en gruvindustri för kommande generationer, säger Åsa Allan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.