”Regeringen vill inte bygga hyresrätter”

 

Ledande företrädare för Vänsterpartiet i de tre storstäderna skriver på Expressen Debatt.

Clara Lindblom, gruppledare och bostadsborgarråd i Stockholm, Daniel Bernmar, gruppledare och kommunalråd i Göteborg och Emma-Lina Johansson, oppositionsråd i Malmö skriver:

”Vi står inför en akut brist på bostäder som människor har råd att bo i. I det här läget vore det rimligt att tro att regeringen gör allt i sin makt för att få fart på byggandet av hyresrätter. Men det gör de inte. Högerregeringen gör som högern alltid gjort. De hänvisar till att marknaden ska lösa det eftersom de ser bostäder som varor, inte som hem.”

De skriver att hyresrätter är en tydlig ideologisk fråga mellan höger och vänster. I alla de tre storstäderna – som nu är vänsterstyrda – vill majoriteten bygga nya allmännyttiga hyresrätter, men regeringen ”gör allt för att försvåra det”, skriver de och exemplifierar med borttagandet av investeringsstödet.

”Investeringsstödet var uppenbarligen framgångsrikt och ledde till ökat byggande, men naturligtvis tog den SD-ledda regeringen bort det eftersom de inte vill bygga hyresrätter.”

De avslutar:

”Om vi ska bygga bort bostadsbristen krävs en långsiktig politik som säkerställer att byggandet inte stannar av i ekonomiskt svåra tider. Att återinföra investeringsstödet och ge bostadsbolag möjlighet att ansöka om statliga topplån skulle säkra både jobb och bostäder. Vi tar vårt ansvar i kommunerna, nu är det hög tid att regeringen tar sitt.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.