”Bostadsbidraget: Sluta med duttandet”

 

Både Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta tycker att det är dags att permanenta de tillfälliga höjningarna av bostadsbidrag till barnfamiljer.

När regeringen på fredagen meddelade att man lägger 650 miljoner kronor i vårändringsbudgeten på en förlängning av den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer, var det sjunde gången det meddelades om tillfälliga höjningar.

– Efter sju tillfälliga höjningar är det dags att höja bostadsbidraget permanent, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

– Bostadsbidraget syftar till att hushåll med svag ekonomi ska kunna efterfråga goda och tillräckligt rymliga bostäder. När en tillfällig höjning nu anses nödvändig för sjunde gången på kort tid, är den enda rimliga slutsatsen att bostadsbidraget snarast borde höjas permanent. Regeringen framhåller ju också att även om inflationen sjunker, så ligger priserna kvar på höga nivåer. Därför måste bostadsbidraget höjas så att det står i rimlig relation till dagens boendekostnader och indexeras, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Fastighetsägarna vill se en reformering av bostadsbidraget så att så att stödet anpassas till kostnadsutvecklingen och att fler ska kunna söka stöd.

– Förlängningen är välkommen, men samtidigt är det olyckligt att regeringen inte förmår återkomma med en reformering av bostadsbidraget trots att en bred majoritet av riksdagens partier säger sig efterlysa det. Det är ett träffsäkert stöd som betyder mycket för hushåll med små marginaler, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, och fortsätter:

– Regeringen bör upphöra med duttandet kring bostadsbidraget. Bostadsbidraget är ett träffsäkert socialt stöd men har länge dragits med brister. Påbörja en reformering där målgruppen för bidraget breddas och bidragsnivån anpassas till kostnadsutvecklingen. Det skulle göra bostadsbidraget mer ändamålsenligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.