De vill sänka räntan redan nu i mars

 

Ordna Bolåns vd Hemad Razavi och den ”fackliga skuggdirektionen” vill att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter redan vid nästa veckas möte.

Hemad Razavi ger tre anledningar till att sänka med 25 punkter från dagens nivå på 4,00 procent.

– Inflationstakten har avtagit så snabbt att vi nu riskerar att gå under inflationsmålet på två procent. Det kan låta odramatiskt, men innebär att Sveriges och hushållens ekonomi skadas rejält. Därför borde man i förebyggande syfte sänka räntan redan nu.

– Ett av Riksbankens främsta orosmoln har varit den svenska kronan, och de senaste månaderna har den inte försvagats nämnvärt mot andra valutor vilket öppnar möjligheterna för att sänka räntan, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

– Prisplanerna från Konjunkturinstitutet visar att företagen ser lägre priser framför sig, och de har inte varit så här svaga sedan mars 2021. Detta är ett tydligt tecken på att inflationen inte kommer studsa upp igen.

Även den fackliga skuggdirektionen – bestående av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo, Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Torbjörn Hållö, ekonom och gruppchef LO, Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé och Håkan Regnér, chefsekonom Saco – menar i podden ”Den fackliga skuggdirektionen” att räntan bör sänkas redan nu.

– Jag kan inte se någonting som motiverar Riksbanken att vänta med att sänka räntan, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen, i podden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.