”Det kan behövas ett moratorium mot rivningar”

 

Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av Vakansa, skriver på debattplats på Fastighetstidningen att bostads-och infrastrukturminister Andreas Carlson behöver verka mer aktivt för krav på återbruk vid rivningslov.

Han skriver: ”Att inte lagstifta för krav på återbruk vid rivningslov leder till att vi idag har en enorm flaskhals på marknaden som gör att de cirkulära designprocesserna inte kommer till. Inte nog med det så fortsätter marknaden att köpa nyproducerade byggmaterial med enorm miljö- och klimatpåverkan, det kan du se i Boverkets miljöindikatorer som finns en googling bort. Att det går att bygga hus av hus visar forskningsprojekten Återhus.

Om ministern inte kan ta snabba beslut på en så självklar fråga som återbruk av byggmaterial, behöver ministern istället omedelbart införa ett moratorium mot rivningar. Vi kan inte både riva framtidens byggnader och demolera framtidens byggmaterial. Därför får ingen byggnad rivas på ett konventionellt sätt tills alla utredningar gjorts och alla lagförslag implementerats.”

Läs hela texten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.