Vi skulle också kunna få lägenheter på tio minuter

 

Vi har slagit körekord! Fler än 800 000 människor står i Stockholms bostadskö. I Helsingfors kan du däremot få lägenhet på tio minuter. Det är dags att följa Finlands exempel och släppa hyresmarknaden fri, skriver Timbros Fredrik Kopsch och Theo Herold, doktorand i nationalekonomi vid Hanken Svenska Handelshögskolan i Helsingfors på Expressen Debatt.

De båda skriver om sin Timbrorapport som presenteras vid ett event i Stockholm i kväll.

”Den som ställer sig i bostadskö i dag kommer aldrig få chans att flytta in i Stockholms innerstad, där kötiderna kan sträcka sig bortåt 40 år”, skriver de.

De skriver också att Finlands hyresmarknad på 1980-talet ar lika dålig som den svenska är i dag. Men då genomfördes en avreglering av hyresmarknaden i flera steg.

Timbro jämför hyresmarknaderna i Stockholm och Helsingfors:

”På Blocket.se – den mest populära sidan att annonsera andrahandslägenheter – finns det i Stockholm ungefär 5 000 bostäder att hyra. På Finlands mest populära annonsplats, Oikotie, finns 11 000 förstahandskontrakt i Helsingfors. Där finns det alltså dubbelt så många förstahandslägenheter som det finns andrahandslägenheter i Stockholm, trots att det bor hälften så många människor.”

”Med ett litet utbud och många som letar bostad blir hyrorna högre. En genomsnittlig etta i centrala Helsingfors kostar 10 000 kronor i månaden. I Stockholm kostar den 15 000 kronor på andrahandsmarknaden.”

Läs hela inlägget här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.