”Den svenska modellen måste fungera också i praktiken”

 

Bostadspolitik.se:s och Veidekkes Lennart Weiss skriver om regeringens införda lönegolv med minimilöner för arbetskraftsinvandrare i en krönika på Byggvärlden.

Lennart Weiss menar att den så kallade svenska modellen på arbetsmarknaden knakar betänkligt i fogarna. Många väljer att inte vara med i facket och bland den utländska arbetskraften menar han att knappt någon är fackansluten, delvis av rädsla för att bli straffad och hemskickad för detta.

Weiss skriver: ”Inte desto mindre fungerar den svenska modellen som ett fikonlöv för de som kritiserar regeringens införda lönegolv, än mer propåerna om att höja detsamma. Argumenten skorrar dock falsk, som när Centerns riksdagsledamot Jonny Cato i riksdagens kammare (29/2, kan ses på riksdagens hemsida) hävdar att ett lönegolv skulle göra det svårare för kommuner och företag att rekrytera arbetskraft. DN:s ledarsida hällde vatten på kvarnen samma dag med påståendet att ”15 000 personer riskerar därför utvisning.” Logiken är alltså att högre löner skulle göra det svårare att rekrytera.”

Läs hela krönikan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.